INSPIRIRAN VALENTINOVOM

FOTO: VANDALIMA NIJE DUGO TREBALO Mural tajanstvenog uličnog umjetnika uništen samo 48 sati nakon što je prvi put otkriven: 'Svima su oduzeli veselje'

 Ben Birchall / PA Images / Profimedia
 

Banksyjev mural inspiriran Valentinovom u engleskom gradu Bristolu vandaliziran 48 sati nakon što je prvi puta otkriven, piše BBC. Podsjećamo, mural je prošlog tjedna u četvrtak uočen na fasadi zgrade u ulici Marsh Lane u četvrti Barton Hill.

Na muralu se može vidjeti kako je dijete - najvjerojatnije moderna interpretacija Amora - iz praćke ispalilo "projektil" koji je ubrzo nakon toga eksplodirao i iza sebe ostavio makove, cvijet kojim se u Velikoj Britaniji odaje počast onima koji su ratovali.

Ispočetka se nije znalo je li mural Banksyjevo djelo, no umjetnik je na Instagramu naočigled potvrdio da je riječ o njegovom novom radu.

BBC piše da je preko Banksyjevog djela ružičastim sprejem nažvrljana uvredljiva fraza. Doznalo se i da je djelo bilo zaštićeno pleksiglasom, ali da su vandali i zaštitu uništili.

NOTE IMAGE CONTAINS SWEAR WORD A Banksy work of art on the side of a house on Marsh Lane, Barton Hill, Bristol, which has been vandalised with pink spray paint, the day after it was confirmed on Valentine's Day., Image: 498737847, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ben Birchall / PA Images / Profimedia
Ben Birchall / PA Images / Profimedia
NOTE IMAGE CONTAINS SWEAR WORD A Banksy work of art on the side of a house on Marsh Lane, Barton Hill, Bristol, which has been vandalised with pink spray paint, the day after it was confirmed on Valentine's Day., Image: 498737846, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ben Birchall / PA Images / Profimedia
Ben Birchall / PA Images / Profimedia
A Banksy work of art on the side of a house on Marsh Lane, Barton Hill, Bristol, which has been vandalised with pink spray paint, the day after it was confirmed on Valentine's Day., Image: 498737844, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Ben Birchall / PA Images / Profimedia
Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Bristolska somalska udruga koja svoje urede ima u Barton Hillu objavila je na Twitteru da je ovaj čin vandalizma šokantan te da im je bilo žao vidjeti takvu devastaciju.

Kelly Woodruff, vlasnica nekretnine u ulici Marsh Lane na kojoj je mural naslikan, rekla je da je cvijeće koje je zaljepljeno za ulični znak ukradeno. Dodala je njezina obitelj shrvana zbog čina vandalizma te da poduzima korake da se ostatak djela zaštiti.

Mural će se privremeno zaštititi sigurnosnim kutijama i ogradom, a radi se na dugoročnom rješenju.

"Baš je tužno. Svima su oduzeli veselje. Naglašavamo, ovo su privremene mjere koje bi mogle kod nekih proizvesti frustraciju, no tamo su kako bismo djelo zaštitili", rekla je Woodruff. "Želimo da je ovo djelo dostupno svima i da svi zainteresirani dođu pogledati ga i uživati u njemu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:56