‘VIEWS ON EUROPE‘

Fotografije legendarnog Toše Dabca bit će izložene u Bruxellesu u sklopu projekta House of European History

Ilustracija, izložba fotografija Toše Dabca
 Goran Mehkek/Cropix
Grad Zagreb navedenom projektu je dopustio da objavljuje dvije fotografije Toše Dabca kroz period od pet godina

Fotografije legendarnog hrvatskog fotografa Toše Dabca bit će izložene u Bruxellesu kao dio projekta House of European History (Dom europske povijesti) pod nazivom “Views on Europe”.

House of European History razvija projekt “Views on Europe” uz pomoć CREATE Studija koji radi na razvoju softvera i audiovizualne produkcije koja će biti predstavljena u stalnom postavu. Fokus izložbenog projekta bit će život europskih gradova nekad i danas, a izlošci će pokušati kroz drugačiju perspektivu predstaviti važne elemente iz života raznih europskih gradova.

Grad Zagreb, kao vlasnik autorskih prava, navedenom projektu je dopustio da objavljuje dvije fotografije Toše Dabca kroz period od pet godina, a belgijski CREATE Studio će Gradu Zagrebu platiti naknadu od 2.100 kn. Riječ je o fotografijama Tošo Dabac: Gradska kavana, Zagreb iz 1939. i Tošo Dabac: Izlog knjižare, Zagreb, nastale oko 1950.

Gradski ured za kulturu dao je svoju podršku projektu koji će, smatraju, doprinijeti promidžbi Toše Dabca i Grada Zagreba. U potpisu fotografija bit će naznačeno da je riječ o fotografijama iz Arhiva Tošo Dabac u Zagrebu, koji je u vlasništvu Grada, a fotografije će se neće koristiti u druge svrhe. Također, čim bude postavljen, CREATE Studio će Muzeju Suvremene Umjetnosti, Arhivu Tošo Dabac dostaviti fotodokumentaciju o projektu.

CREATE Studio bavi se stvaranjem multimedijskih iskustava u muzejima, tematskim parkovima i drugim prostorima te daje tehničku i kreativnu podršku scenografima i dizajnerima. House of European History, kažu iz MSU-a, stvoren je primarno uz potporu europskih muzeja i galerija, a u stalnom postavu izložena su djela iz tristotinjak muzeja i kolekcija.

Cilj mu je interpretirati povijest iz europske perspektive, usporediti interpretacije iskustava raznih europskih zemalja te omogućiti bolje razumijevanje europske prošlosti i njene složenosti.

Tošo Dabac je bio slavni hrvatski fotograf koji je najpoznatiji po tome što je fotografirao život na zagrebačkim ulicama pa njegove crno-bijele fotografije, osim umjetničke, imaju i dokumentarnu vrijednost jer svjedoče o životu Zagreba, za vrijeme autorovog stvaranja.

Zbirkom njegovih fotografija, koju je 2005. godine otkupio Grad Zagreb, upravlja MSU.

Arhiv Tošo Dabac 2002. je godine upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Posljednjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, 22. rujna 2021., građani se mogu pridružiti istraživačkoj šetnji s polaskom u 18 sati na platou MSU-a te tako postati dio istraživanja teme gradskog kretanja i izložbe fotografija Toše Dabca koja će trajati između 4. i 28. studenog 2021. godine.

Sve o prijavi građani mogu pronaći na stranici MSU-a. Namjera akcije „ S Dabcem po gradu“ je da se građane, po uzoru na Dabca čije su mnogobrojne fotografije nastale tijekom svakodnevnog kretanja gradom, potakne da aktivnije sudjeluju u životu grada. Građane se poziva da grad istraže kao da se radi o novom i nepoznatom gradu, da ga dožive na nov način te svoje impresije zabilježe (fotografija, video) i podijele s drugima preko društvenih mreža ili pak običnim razgovorom.

Projekt se temelji na istraživanju studenata kolegija Urbana antropologija Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Fotografije Arhiva Tošo Dabac, istraživanje te doprinosi projekta bit će predstavljeni na izložbi u sklopu 13. dana Arhiva Tošo Dabac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:39