GRANICE SLOBODE

FOTOGRAFSKI PROJEKT Inspirirana slobodom dječjeg ponašanja, Tjaša Kalkan igra se začudnim smještanjem ženskog tijela u javne prostore

Galerija SC logično je mjesto izlaganja fotografske serije Dijalozi Tjaše Kalkan, njenog završnoga fotografskog projekta pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, ali ne samo zato što je taj prostor i inače prirodno namijenjen prvim izložbenim koracima mladih umjetnika, već stoga što je Tjaša u prostorima Studentskoga centra (kao fotografkinja koja prati program kulture) prisutna već pune dvije godine. Ona je naša Tjaša, kako stoji u predgovoru izložbe.

Njeni 'Dijalozi' bave se granicama slobode u javnom prostoru. Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, umjetnica performativno intervenira u svakodnevnicu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike.

Tjaša Kalkan

Tjelesne geste, inspirirane slobodom dječjeg ponašanja, služe za potenciranje neposluha, radoznalosti, igre, opuštanja, te odmicanja od zadane norme, koju dovodi u pitanje.

Tjaša Kalkan

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Apsolventica je MA studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, te paralelno MA studija germanistike/francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tjaša Kalkan

Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na četiri samostalne i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Godine 2012. osvaja Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Tjaša Kalkan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:53