ABRAHAM POINCHEVAL

FRANCUSKI UMJETNIK ODLUČIO JE POSTATI KOKOŠ Tri tjedna će u muzeju poput kvočke sjediti na jajima, a prethodno se proslavio još luđim performanisma

Abraham Poincheval
 Gonzalo Fuentes / REUTERS

Francuski umjetnik Abraham Poincheval u svojem najnovijem performansu odlučio je postati kokoš tako što će svojom tjelesnom toplinom inkubirati deset jaja, piše BBC.

U tu svrhu Poincheval će sljedećih 21 do 26 dana živjeti u staklenom terariju dok pilići ne izlegnu iz jaja, a pritom će ga promatrati gledatelji muzeja Palais de Tokyo u Parizu u kojem se performans odvija.

- Općenito govoreći, ja ću postati kokoš - jezgrovito je objasnio 44-godišnji umjetnik svoj performans jednostavno nazvan "Oeuf" (jaje). Doduše, neće direktno sjediti na jajima nego na stolici za čije jedno pričvršćena posuda s jajima.

Osim toga, Poincheval će biti prekriven posebno dizajniranom dekom kako bi sačuvao tjelesnu toplinu, a jest će i hranu poput đumbira koja bi trebala dodatno zagrijavati njegovo tijelo.

Što se tiče higijenskih potreba, umjetnik će veliku i malu nuždu obavljati u drugu posudu ispod sebe te se prilikom tog čina neće dizati sa svoje stolice. Da bi uspio u svojem naumu da se jaja izlegnu, dnevno smije samo pola sata ustati, što će iskoristiti za obrok.

Poinchevalu ovo nije prvi neobični performans. Ranije ove godine proveo je neko vrijeme "zarobljen" u stijeni, kada je "nastojao izbjeći ljudsko vrijeme i iskusiti brzinu minerala".

Christian Hartmann / REUTERS
Abraham Poincheval tijekom svojeg boravka u stijeni

Osim toga, proveo je i mjesec dana na 20-metarskom stupu usred Pariza, 13 dana u prepariranom medvjedu i plovio Rajnom u gigantskoj boci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:38