Uspješna suradnja

Fuzija umjetnosti i tehnologije u AR dimenziji

Igor Vukasović, direktor korporativnih komunikacija, Danijela Bačić, brend menadžerica i Katarina Šporčić, voditeljica trade marketing tima Hrvatskog Telekoma

 Goran Mehkek
Kako je ‘T5G budućnost‘ HT-a, ALU-a i Svijeta kulture prešla u proširenu stvarnost

U sklopu Art Future, prve izložbe digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj, prikazani su i umjetnički radovi Akademije likovnih umjetnosti "T5G budućnost by ALU" koji predstavljaju njihovu viziju bolje budućnosti uz 5G tehnologiju. Atraktivna futuristička izložba, karakterističnija za svjetske kulturne metropole poput New Yorka, Tokija ili Pariza, a izložena u virtualnom svijetu ispred T-Centara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu, osječkog Supera i u splitskoj Marmontovoj ulici u posljednjih mjesec dana već je pregledana više od 20.000 puta, omogućivši posjetiteljima jedinstven interaktivni doživljaj digitalne umjetnosti.

"Umjetnost i tehnologija idu ruku pod ruku, a ta veza sve više će dolaziti do izražaja. Suradnjom s ALU-om potaknuli smo studente da na autentičan i moderan način predstave svoje ideje, a njihova umjetnička djela i vizija budućnosti sve nas je oduševila, toliko da je ono što je počelo s promišljanjem o tehnološkoj budućnosti završilo s izradom 17 unikatnih radova, a onda i preraslo u izložbu u proširenoj stvarnosti", izjavila je Danijela Bačić, brand menadžerica Hrvatskog Telekoma.

image

Atraktivna futuristička izložba u virtualnom svijetu ispred T-Centara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu, osječkog Supera i u splitskoj Marmontovoj ulici u posljednjih mjesec dana pregledana je već više od 20 tisuća puta

Goran Mehkek

Art Future i "T5G budućnost by ALU" na inovativan način spajaju umjetnost i tehnologiju, stvarni svijet i proširenu stvarnost. Izložbu animiranih trodimenzionalnih modela koji su putem proširene stvarnosti integrirani u gradske prostore moguće je gledati putem mobitela i tableta zahvaljujući besplatnoj aplikaciji Equinox XR, koju je razvio hrvatski start-up Equinox Vision, a dostupnoj u Google i Apple trgovinama.

"Umjetnost se mora moći doživjeti sa što više osjetila – kako u fizičkom tako i u virtualnom svijetu, a tehnologija nam omogućuje da pomičemo granice i te svjetove spajamo u jedinstveno iskustvo. Platno, ekran AR, VR, XR… svaki dan otkrivamo što je sve moguće i taj fascinantni svijet željeli smo podijeliti s našim sugrađanima", govori nam Katarina Šporčić, voditeljica trade marketinga tima zaduženog za uređenje poslovnica Hrvatskog Telekoma.

U suradnji sa Svijetom kulture Hanza Medije i Akademijom likovnih umjetnosti Hrvatski Telekom pokrenuo je inicijativu "T5G budućnost by ALU" kako bi mladi umjetnici, studenti imali priliku osmisliti i pokazati svoju viziju tehnološke budućnosti i digitalnog društva vrata koji nam otvara 5G mreža kojom HT već danas pokriva 100 gradova i više od dva milijuna ljudi u Hrvatskoj.

image

Izložbu animiranih trodimenzionalnih modela koji su putem proširene stvarnosti integrirani u gradske prostore moguće je gledati putem mobitela i tableta zahvaljujući besplatnoj aplikaciji Equinox XR, koju je razvio hrvatski start-up Equinox Vision, a dostupnoj u Google i Apple trgovinama

Goran Mehkek

‘Dijeleći Warholov stav kako je biti dobar u poslu najfascinantniji vid umjetnosti željeli smo u jednom projektu na originalan način spojiti business, tehnologiju i kulturu te pokazati kako se međusobno nadopunjavaju, a ponosni smo što smo dali priliku mladim umjetnicima da svoje vizije 5G budućnosti pretoče u proširenu stvarnost jer oni definitivno zaslužuju da ih se vidi‘, ističe Igor Vukasović, direktor korporativnih komunikacija HT-a.

T5G budućnost by ALU pokrenuta je u partnerstvu sa Svijetom kulture Hanza Medije, a umjetnički radovi prikazani su u 26 gradova, u 38 prodajnih mjesta Hrvatskog Telekoma. Digitalnu mapu možete pogledati na - https://5gbuducnost.hr/izlozba/, a izložbu u proširenoj stvarnosti do 15. listopada.

Svjetska nagrada za inovativni pristup

Svijet kulture, kulturni magazin Hanza Medije, donosi novi pogled na kulturni sadržaj, primjer čega je i "T5G budućnost by ALU", te od prvog broja ostvaruje značajne tiraže i utjecaj u kulturnoj zajednici. A upravo zahvaljujući inovativnom pristupu, Svijet kulture dobio je prestižnu nagradu na najvećem svjetskom medijskom natjecanju - INMA Global Media Awards 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:20