30 MILIJUNA EURA

Golem interes za Meštrovićevu izložbu: ‘Regulirat ćemo ulazak na izložbu na dan otvorenja te se unaprijed ispričavamo zbog gužve‘

Ivan Meštrović

 Ranko Suvar/Cropix
Izložba u Zagrebu pokazat će najvažnija Meštrovićeva djela, a otvaranje je zakazano za srijedu

Iz Galerije Klovićevi dvori poslali su obavijest da je interes za izložbu Ivana Meštrovića iznimno je velik te na samom otvorenju očekuju velike gužve: "Zbog dispozicije izložbe koja se prostire kroz sve tri etaže Galerije Klovićevi dvori te iz sigurnosnih razloga bit ćemo primorani regulirati ulazak na izložbu na dan otvorenja te se unaprijed ispričavamo na mogućem čekanju za ulazak u Galeriju na dan otvorenja". Galerija će taj dan biti otvorena do 23 sata te će svi koji imaju pozivnicu do tog vremena moći razgledati izložbu. Kako su najavili: "istodobno pozivamo posjetitelje da razgledaju izložbu Ivana Meštrovića tijekom njezinoga tromjesečnog trajanja".

Iz GKD-a najavljuju: "Na blagdan Velike Gospe, 1883. godine rodio se Ivan Meštrović. Njegova strast prema oblikovanju skulptura stvorila je vječna remek-djela koja su svjedoci naše kulture. Ove jeseni ćemo 140. godišnjicu rođenja ovog velikog umjetnika obilježiti izložbom za pamćenje", citiraju pri tom i samog umjetnika: “Moja se umjetnost izražava u tvrdom drvu i kamenu, ali ono što umjetnost sadržava nije ni od drva ni od kamena, ono je izvan prostora i vremena. Umjetnost je pjesma i molitva u isti mah.”

Podsjetimo, već smo pisali o izložbi, kustosice su Petra Vugrinec i Barbara Vujanović. Petra Vugrinec muzejska je savjetnica Klovićevih dvora, i doktorirala je na temu simbolizma u hrvatskoj umjetnosti, dok je Barbara Vujanović muzejska savjetnica Atelijera Meštrović, te je na opusu ovog umjetnika i doktorirala. Izložba je procijenjena na 30 milijuna eura, na sva najvažnija Meštrovićeva djela.

Na izložbi su surađivale i s nasljednicima obitelji Meštrović kojih je poprilično, Meštrović je imao četvoro djece, pa unuke, praunuke... Kako su nam rekle "Obitelj Meštrović nositelj je autorskih prava te im zahvaljujemo na svim privolama koje smo bez problema dobile. Posebnu zahvalu dugujemo umjetnikovu sinu Mati i njegovoj supruzi Rumjani na podršci.

Sutra će se na tiskovnoj konferenciji predstaviti i donacija ovog dijela obitelji Meštrović, a izložba se otvara u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:38