VANDALIZAM

Grafiti Mickeyja Mousea na MSU prešarani ustaškim simbolima i vulgarnim porukama

 Boris Kovačev/Cropix
Autor uništenih grafita, koji su nastali 2009. u povodu otvaranja MSU, poznati je umjetnik Igor Grubić

Grafite Igora Grubića nastale u povodu otvorenja Muzeja suvremene umjetnosti 2009. godine, noćas su uništili vandali. Na jednom je grafitu, podsjetimo, Mickey Mouse koji drži u ruci zastavu sa srpom i čekićem, a ispod piše "You Won't Fool Children of Revolution", a na drugom isti lik iz Disneyevog crtića meditira, dok ispod njega piše "The Only Revolution is a Spiritual Evolution". Oba su natpisa prekrižena, kod jednog piše "Fuck Antifa" i nacrtan je ustaški simbol, a na drugom "Govna komunjarska". Na srednjem je prekrižen srp i čekić ucrtan u siluetu Mickeyja Mousea.

image
Boris Kovačev/Cropix

"Zvat ćemo policiju i prijaviti vandalizam nad umjetničkim djelom", rekla je za Jutarnji pomoćnica ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti Nataša Ivančević. "U međuvremenu ćemo prekriti ove strašne natpise. Kako imamo šablone, u dogovoru s umjetnikom ćemo ponovo napraviti iste grafite jer je ove nemoguće spasiti. Zaštitari će pregledati naše sigurnosne kamere i pokušati pronaći posjetitelje. Vandalizam se dogodio u razdoblju od jučer poslijepodne do danas ujutro."

Imali su, kaže, problema tijekom poplave, i garažna su vrata djelomice ostala otvorena. Grafiti se, naime, nalaze, na zapadnom dijelu muzeja, na zidu garaže. No do njih se ionako može doći i preko platforme.

image
Boris Kovačev/Cropix

Je li ovo prvi vandalizam te vrste na umjetnine koje se nalaze van MSU-a, pitali smo Natašu Ivančević, koja je rekla. "Nekoliko puta se dogodio i vandalizam na toboganu, umjetničkom djelu Carstena Hellera, i nad vanjskom skulpturom Miroslava Balkea."

image
Boris Kovačev/Cropix

Ovaj je rad, inače, bio na nekoliko važnih međunarodnih izložbi, a u intervjuu mi je Igor Grubić svojedobno objasnio njegov koncept:

"Prvi grafit pokazuje Mickeyja Mousea, ikonu industrije zabave, koji se želi lišiti svoje kapitalizmom nametnute uloge i osloboditi komercijalne i tržišne uvjetovanosti. Drugi grafit pokazuje da se u ideološki užarenim glavama u naglim postrevolucionarnim promjenama iskazuje imanentno obilježje ljudskog roda - volju za posjedovanjem i moći. Užarene glave, ideološki neracionalan Mickey se otuđio od sebe i društva. Posljednji grafit prikazuje 'očovječenog' Mickeyja koji je na pogreškama stekao iskustvo.Prati ga slogan: 'Jedina revolucija je duhovna evolucija'. Želio sam pokazati da mi ne možemo promijeniti svijet ili društvo, ali možemo promijeniti sebe. I tako utjecati na promjenu svijesti barem kod ljudi koji nas okružuju i time na mikrorazini mijenjati svijet."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:01