POHVALA IZ PERA DAVIDA BATTYJA

GUARDIAN O FESTIVALU FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA Kako fotografkinje pokazuju iskustva žena u svojim radovima

 Ranko Šuvar / CROPIX

Britanski Guardian, iz pera Davida Battyja, hvali ovogodišnji Organ Vida, međunarodni festival fotografije, koji se do 30. rujna održava na nekoliko mjesta u Zagrebu, i na kojemu izlažu većinom fotografkinje. Guardianov urednik Batty tumači međunarodnoj publici kako se organizatori pozivaju na najnovije socijalne pokrete i proteste, kao što su #MeToo i Marš žena kao katalizator kojim preispituju kako fotografkinje pokazuju iskustva žena u svojim radovima.

Marina Paulenka, koja je na čelu festivala koji se održava deseti put, rekla je za ove britanske dnevne novine kako žele kontekstualizirati socijalnu i političku situaciju, od, dakle, spomenutog pokreta #MeToo, do primjerice pitanja kako mlađe žene sebe vide na socijalnim medijima.

Batty posebno ističe nekoliko izložbi i radova, među kojima je i izložba “Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas”, čija je kustosica Paulenka s Leom Vene, kao i izložbu “Leptiri su znak nečeg dobrog” Ulle Deventer, fotografkinje koja je pet godina istraživala životne priče prostitutki u Antwerpenu, Bruxellesu, Parizu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:51