POHVALA IZ PERA DAVIDA BATTYJA

GUARDIAN O FESTIVALU FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA Kako fotografkinje pokazuju iskustva žena u svojim radovima

    AUTOR:
    • Patricia Kiš

  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2018. u 12:21

Zagreb, 120918.
MSU, Avenija Dubrovnik.
U Muzeju suvremene umjetnosti svecano je otvoren 10. Organ vida festival.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Britanski Guardian, iz pera Davida Battyja, hvali ovogodišnji Organ Vida, međunarodni festival fotografije, koji se do 30. rujna održava na nekoliko mjesta u Zagrebu, i na kojemu izlažu većinom fotografkinje. Guardianov urednik Batty tumači međunarodnoj publici kako se organizatori pozivaju na najnovije socijalne pokrete i proteste, kao što su #MeToo i Marš žena kao katalizator kojim preispituju kako fotografkinje pokazuju iskustva žena u svojim radovima.

Marina Paulenka, koja je na čelu festivala koji se održava deseti put, rekla je za ove britanske dnevne novine kako žele kontekstualizirati socijalnu i političku situaciju, od, dakle, spomenutog pokreta #MeToo, do primjerice pitanja kako mlađe žene sebe vide na socijalnim medijima.

Batty posebno ističe nekoliko izložbi i radova, među kojima je i izložba “Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas”, čija je kustosica Paulenka s Leom Vene, kao i izložbu “Leptiri su znak nečeg dobrog” Ulle Deventer, fotografkinje koja je pet godina istraživala životne priče prostitutki u Antwerpenu, Bruxellesu, Parizu...

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo