SVEČANA DODJELA U CARNEGIE HALLU

UKLJUČENE, AKTIVNE, SVJESNE Lea Vene i Marina Paulenka u New Yorku primile prestižnu nagradu za najbolju izložbu

Lea Vene i Marina Paulenka
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Lea Vene i Marina Paulenka osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas", središnju izložbu ovogodišnjeg festivala Organ Vida.

The Lucie Awards svake godine izdvajaju najveća dostignuća na području svjetske fotografije, a nagradu su hrvatske kustosice primile u nedjelju na svečanoj dodjeli u Carnegie Hallu u New Yorku.

Hrvatske kustosice nagrađene su u kategoriji s jakom konkurencijom, u kojoj su bili, među ostalima, Paul Martineau s izložbom "Stoljeće modne fotografije, 1911-2011 " u losangeleskom Getty Museumu i Lanka Tattersall, koja je na izložbi “Stvarni svjetovi” u losangeleskom Muzeju suvremene umjetnosti MOCA, predstavila radove Brassaïja, Diane Arbus, Nan Goldin.

Izložba "Uključene, aktivne, svjesne -ženske perspektive danas" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavila je radove umjetnica koje su u vrijeme aktualizirane borbe za prava žena donijele 'ženski pogled', postavljen kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

Tema je odabrana s obzirom na društveno-politička događanja, ne samo u hrvatskom društvu, nego i u cijelom svijetu, u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female i drugih, a sa željom da se preispita aktualna uloga fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva.

Jubilarni, deseti Organ Vida se s radovima 101 fotografkinje i fotografa iz cijeloga svijeta održao od 10. do 30. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu. Uz izložbe je bio priređen niz predavanja, radionica i konferencija na središnju temu ženskih perspektiva. Festival bilježi sve veći interes međunarodnih medija, a ove se godine osobito istaknuo pohvalni tekst Davida Battyja iz britanskog Guardiana.

Taj najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi okuplja u Zagrebu fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake, s relevantnim fotografskim pričama potičući publiku na kritičko razmišljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 02:18