GRAFIKE I SKULPTURE

Hamo Čavrk izlaže u Galeriji Fritzi, Muzeju Apoksiomen te u ‘Hamovom vrtu‘ svojem ateljeu na Malom Lošinju

Muzej Apoksiomena

 /Arhiv Lošinjskog Muzeja
‘Carta incognita postaje karta za put do utočišta‘ navodi se uz izložbu koja će biti otvorena do rujna

U Galeriji Fritzi u Malom Lošinju otvorena je likovna izložba Dolazak – Carta incognita umjetnika Hame Čavrka.

image

Hamov vrt

/Arhiva Lošinjskog Muzeja
image

Muzej Apoksiomena

/Arhiv Lošinjskog Muzeja

Izložba je postavljena na tri lokacije: u Galeriji Fritzi, Muzeju Apoksiomena te u umjetnikovom ateljeu na adresi Malin 8. Na izložbi su izložene grafike, skulpture, svjetlosni objekti, lightboxovi i slike. Kako se navodi: "Svaki medij donosi drugačija rješenja iste misli, istog umjetničkog propitivanja. Carta incognita je karta nepoznatog područja kojeg treba upoznati, preoblikovati, prisvojiti – svijet kojeg treba napučiti vlastitom mišlju utjelovljenom u umjetničkom djelu. Tri izložbena prostora, fizički odvojena, stapaju se u konceptualno jedinstven univerzum. Smještena na tri lokacije, izložba zahtijeva kretanje, snalaženje, traženje putokaza. Ravne i krivudave staze, slijepe ulice, dvorišta i trgovi tvore kartu grada s tri žarišta: Galerijom Fritzi, Muzejom Apoksiomena i umjetnikovim ateljeom. U tom trokutu događa se svečanost, umjetnost življenja, a Carta incognita postaje karta za put do utočišta".

image

Hamov vrt

/Arhiv Lošinjskog Muzeja
image

Hamov vrt

/Arhiv Lošinjskog Muzeja

Hamo Čavrk višedesetljetnim je istraživanjem došao do otoka na kojem je stvorio dom, a Carta incognita postaje peljar za sigurnu plovidbu, atlas novo(p)osvojenog svijeta.

Hamo Čavrk je rođen 1950. u Sarajevu gdje je 1970. godine završio Školu Primijenjene umjetnosti, a na tamošnjoj je Likovnoj akademiji diplomirao 1977. godine. Godine 2007. magistrirao je grafiku na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Bio je suradnik u Majstorskoj radionici Antuna Augustinčića u Zagrebu od 1977. do 1979. godine. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci predavao je grafiku. Radio je i scenografije za kazališne predstave. Izlagao je na stotinjak samostalnih i na oko 350 skupnih izložbi diljem Hrvatske te u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. Njegove grafičke mape i listovi nalaze se u muzejskim institucijama i specijaliziranim grafičkim zbirkama u zemlji i inozemstvu, a skulpture su postavljene u javnom prostoru u Zagrebu, Rabu, Sisku, Lokvama, Skopju (Makedonija) i u Otočcu na Krki (Slovenija). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Godine 1996. Republika Hrvatska dodijelila mu je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Od 2022. godine živi i djeluje u Malom Lošinju.

image

Hamov vrt, svjetleći objekt

/Arhiva Lošinjskog Muzeja

Izložba će u Galeriji Fritzi biti otvorena do 3. lipnja, a u Muzeju Apoksiomena i u umjetnikovom ateljeu do 15. rujna 2023. godine. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10 do 13 te od 18 do 20, a subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno). Radno vrijeme Muzeja Apoksiomena je od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati (ponedjeljkom zatvoreno).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:20