JOSIPA ŠKRAPIĆ

HDLU: ‘Bad Blue Boysi su ukrali zastavu nogometnog kluba Hajduk iz izloga Galerije Karas‘

Izložba ”Janjci su lagani, njih je lako nositi”

 HDLU
Izložba u Galeriji Karas, sada bez zastave u izlogu, ostaje otvorena do 13. ožujka ove godine

Ovog utorka u 19 sati otvorena izložba "Janjci su lagani, njih je lako nositi", umjetnice Josipe Škrapić u zagrebačkoj galeriji Karas. Izložba u obliku etnografskog dnevnika, posvećena je njezinom ocu Škrapi, u multimedijalnom formatu prikazujući proces praćenja njegove svakodnevice, kako autor teksta Josip Zanki navodi: "…na promatrački način, ali i s toplinom i intimom, snimajući ga i zapisujući izjave i razgovore.". Uz dokumentarni film i grafičku mapu u prostoru galerije izloženi su i artefakti koji pripadaju Škrapi te dokumentiraju odnos umjetnice i njezinog oca. Jedni od tih objekata jesu tri različite zastave nogometnog kluba Hajduk koje pripadaju Škrapi od kojih je jedna u postavu obješena u izlog galerije.

image

Izložba "Janjci su lagani, njih je lako nositi"

Galerija Karas, HDLU
image

Izložba "Janjci su lagani, njih je lako nositi"

HDLU

Kako su naveli iz HDLU-a: "Taj čin postava Škrapine Hajdukove zastave u zagrebačku Zvonimirovu ulicu izazvao je, u najmanju ruku, pretjeranu i poprilično agresivnu reakciju mladih pripadnika kluba Bad Blue Boys, koji su prije samog otvorenja izložbe uletjeli u galeriju i otuđili zastavu iz izloga te ubrzano otišli, da bi za deset minuta pozvali pojačanje koje je vrlo odlučno ušlo u galeriju i vokalno izrazilo upozorenje da u izlogu galerije u Zvonimirovoj više ne smije biti ovješena zastava Hajduka ili "ćete vidjeti".

Iz HDLU-a, nadalje navode: "Nismo točno sigurni što bismo trebali vidjeti, ali osuđujemo ovakav čin krađe i nasilja bez ikakve otvorenosti za komunikaciju. Zanimljivo je primijetiti da su druge zastave, postavljene u vitrine unutar galerije, "dopustili". Sama se umjetnica slaže sa stavom HDLU-a, ali i smatra da događaj postaje, u ovom kontekstu, reaktivna ekstenzija umjetničkog rada", poručuju iz Galerije Karas.

Izložba, sada bez zastave u izlogu, ostaje otvorena do 13. ožujka ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:02