StoryEditor
STRAŽA NA RAJNI

‘Hoće li se baciti? Ma ne, budalo, to je performans!‘: Gola na krovu Džamije provela sat vremena

Mlada splitska umjetnica (29) ovim performansom odala je počast ocu hrvatskog performansa Tomislavu Gotovcu
Performans Nine Kamenjarin
 Srdjan Vrancic/cropix

“Hoće li se baciti?” “Ma ne, budalo, to ti je performans”, mogao se čuti jedan od dijaloga prolaznika uz Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, zvane Džamije. Drugi, pak, prolaznik pita koliko će performans trajati, na odgovor pola sata, zamišljeno se udaljava. Neki od prolaznika, pak, performans ni ne zamjećuju.

Na okruglom krovu HDLU, Meštrovićevom djelu, stajala je od 15 do 16 sati, punih sat vremena, naime, posve gola umjetnica i okretala se oko sebe. Bilo je predviđeno da performans traje pola sata, no trajao je dulje. Poluduga tamna kosa gotovo u potpunosti joj je prekrivala lice. Jak vjetar mrsio joj je kosu.

image
Performans Nine Kamenjarin
Srdjan Vrancic/cropix

Oko svoje osi okretala se polagano i koncentrirano, nije se dala omesti. Okupili su se njezini kolege umjetnici, kustosi, bilo je i nekoliko obitelji, zastao je, dakle, i poneki prolaznik. Na mjestu performansa, kako to obično i bude, bila je i policija, njih trojica i policijski auto. Od organizatora se moglo i čuti da bi se performans održao i da je bilo kiše.

Mlada splitska umjetnica Nina Kamenjarin, dvadeset devet joj je godina, diplomirala je na temu Simbioza skulpture i performansa, dobitnica je i prestižne Essl Art Award 2015. Današnjim je radom “Straža na Rajni” ova umjetnica odala počast ocu hrvatskog performansa Tomislavu Gotovcu.

image
Performans Nine Kamenjarin
Srdjan Vrancic/cropix

Doajen hrvatskog performansa, neponovljivi Tomislav Gotovac, 1994. održao je performans Straža na Rajni, integralni dio projekta Paranoia View Art. Radnja performansa krajnje je jednostavna: Gotovac, gol, mirno je stajao na vrhu zgrade HDLU-u licem okrenut prema istoku. U hommage Tomu, 26 godina kasnije, granice čuva žena - Nina Kamenjarin, pognute glave, bez čvrstog uporišta kontraposta, bez želje za pokret. Autorica propituje: "Što su zapravo granice i imamo li mi tu moć spustiti ili podignuti granice, imamo, međutim na kojoj granici svijesti?". I dok Nina čuva Rajnu, simboličku EU, mjesto gdje se čuva civilizacija od barbarske horde, postavlja se pitanje odakle zapravo vreba opasnost, trebamo li se ipak čuvati svojih?, navodi se u opisu projekta.

image
Performans Nine Kamenjarin
Srdjan Vrancic/cropix

U sklopu istog projekta u tijeku je umjetnička akcija Lica Europe Siniše Labrovića, a slijedi i velika završnica 30. lipnja u vidu hommagea Željku Zorici Šišu i njegovom alternativnom ulasku Hrvatske u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2020 21:35