SLAVKA PAVIĆ

Hrvatska djevojčica s crvenim balonom ima 95 godina i upravo joj je otvorena izložba

Slavka Pavić
 Ivan Posavec
Pod nazivom "Kadrovi" u Francuskom paviljonu pokazane su neke od njezinih najpoznatijih crno-bijelih fotografija

Djevojčica s balonom", jedan od najpoznatijih Banksyjevih grafita čija se inačica na platnu slavno i punkerski samouništila tijekom aukcije u Sotheby'su, najomiljenije je umjetničko djelo, kažu ankete, u suvremenoj Britaniji.

I mi svoju djevojčicu s crvenim balonom imamo. Njezino je ime Slavka Pavić, 95 joj je godina i u Francuskom paviljonu upravo je otvorena njezina mini retrospektiva. Pod nazivom "Kadrovi" pokazane su neke od njezinih najpoznatijih crno-bijelih fotografija, među kojima je i "Dolazi novi grad" iz 1960., glasovita fotografija na kojoj vidimo dječaka na biciklu kako za uzde vodi konja, a u pozadini se vide netom sagrađene "limenke" i neboderi Zapruđa. Tim slavnim fotografijama suprotstavljen je cijeli niz manjih, kolor fotografija na kojima su zabilježena lica iz grada, na kulturnim događanjima, otvaranju izložaba. Na samom ulazu u izložbeni prostor fotografija je u prirodnoj veličini Slavke Pavić, u smeđem kaputu, s crvenim balonom u ruci. Taj isti balon lebdi visokim Francuskim paviljonom - zakačen je dugačkom uzicom na ljestve.

I dok crno-bijele fotografije kojima je Slavka Pavić dokumentirala stasanje novog suvremenog društva djeluju modernistički čisto, ravnih linija i urednih kompozicija, njezina kronika kulturne svakodnevice u 21. stoljeću (digitalnim fotoaparatom snima od 2006. godine) radosno je nesavršena i puna života. Česti motiv tih fotografija upravo su drugi kolege fotografi, koji s fotografskim aparatom pred očima djeluju poput nekih dobrodušnih, jednookih kiklopa. Pa su tako na otvaranje ove izložbe u Francuskom paviljonu i došli kolege s fotoaparatima: Pero Dabac, Stanko Abadžić, Vladimira Spindler... I Slavka Pavić se nije odvajala od svog malenog digitalnog fotoaparata - koji kao da utjelovljuje njezinu strast prema životu koju još uvijek osjeća, poput crvenog balona u njezinoj ruci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:22