IZLOŽBA TJEDNA

HRVATSKI PERFORMERI U NAPULJU Od ruske utopije do gorke ironije tržišta umjetnina

U napuljskom muzeju koji nosi ime austrijskog avangardnog umjetnika Hermanna Nitscha pokazani su performansi umjetnika iz Hrvatske. Izložba je nazvana “Smashing the Myth” po radu Igora Grubića “Smash the Myth”, a podnaslov je “Suvremena hrvatska umjetnička performans scena”.

Osim Grubića, svoje su radove pokazali i Bruno Isaković, Sanja Iveković, Sandra Sterle, Siniša Labrović, te braća koja se bave eksperimentalnom glazbom Alen i Nenad Sinkauz. Kustosi su Adriane Rispoli i Zvonimir Dobrović.

U svojem radu, intervenciji u javnom prostoru, Igor Grubić parafrazira Vladimira Majakovskog i njegovu tvrdnju da ne postoji apolitična umjetnost. Tema ciklusa radova Brune Isakovića “Fade Into” odnosi se na stalne postave muzeja i galerija: umjetnik odabire umjetnički rad i kroz performans propituje njegovo povijesno i umjetničko značenje.

Od radova Sanje Iveković pokazan je video iz 1978. godine “Inter nos”. Siniša Labrović kao temu uzeo je tržište umjetnina i razne indekse koji se koriste kako bi označili uspješnog pojedinog umjetnika, čitao im je imena, slavio s onima koji su uspjeli, tugovao za onima koji nisu na tim listama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:18