INSTALACIJA I URBANA EKSPEDICIJA

Hrvatski umjetnički dvojac Tarwuk otvara prvu samostalnu izložbu u Beču

Izložba u Beču održat će se za vrijeme umjetničkog tjedna "Curated by" koji Beč pretvara u centar suvremene umjetnosti

Hrvatski umjetnički dvojac Tarwuk , s prebivalištem u New Yorku, nakon uspješne zagrebačke izložbe u Laubi 11. rujna otvaraju prvu samostalnu izložbu u Beču u suradnji s Pony Project galerijom i Miom Laskom.

Direktorica galerije Pony Project Aurelia Nowak i Mia Laska su obje završile prestižni kustoski program DeAppel u Amsterdamu i pripadaju novom valu galerista čiji programski fokus je orjentiran prema digitalnoj umjetnosti i novim medijima/ umjetničkim instalacijama.

Izložba u Beču održat će se za vrijeme umjetničkog tjedna “Curated by” koji sljedeći tjedan Beč pretvara u centar suvremene umjetnosti.

4D /// Dominant Demon Doorstep Document naziv je izložbe koja uključuje instalaciju u prostoru galerije i performativnu urbanu ekspediciju.

Instalaciju u galerijskom prostoru sačinjavaju fragmentirane skulpture i njihovi nositelji, koji funkcioniraju kao svojevrsni postamenti, ali kao i arhitektonske intervencije koje tvore prostornu navigaciju i tako svakom posjetitelju otvaraju mogućnost za individualno iskustvo promatranja same skulpture.

“Informirani Europskim imperijalnim grobnicama, spajamo prostor i pedestal u jedinstveni prostor skulpture. Tako puštamo skulpturi da iz svoje zatvorene forme ulazi u prostor oko sebe i prerasta u instalaciju. Ljudska figura, koju istražujemo u svom radu, potpuno je fragmentirana, izazivajući tako granice skulpture kao medija. Gledatelj je onaj koji, u angažiranju sa skulpturom, dovršava finalnu sliku u svojoj glavi komunicirajući s izloženim fragmentima. Izloženi rad je svojevrsni početak, a svaki posjetilac završava skulpturu svojom individualno perspektivom. Instalacija je prožeta tekstom kroz sito tisak na plakatima, ljepljivim trakama i naljepnicama. Tekst je generiran iz poezije koju pišemo, fragmentiran aplikacijama na pojedine dijelove instalacije i na taj načine lišen uloge jezika da opisuje, demistificira i objašnjava već se koristi kao još jedan građevinski materijal. Svi fizički objekti unutar instalacije se 3D skeniraju, animiraju i kombiniraju s nađenim YouTube materijalima i snimkama naših performansa. Takav video koji prati logiku cijele instalacije postaje njenim integralnim dijelom prikazujući se na brojnim ekranima, monitorima i projektorima”, pojasnili su Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik koji čine umjetnički dvojac Tarwuk.

Koristeći Google mapu i crtež dr. Željke Lovrić determinirane su geografske lokacije za performanse koji se odvijaju u prostoru izvan galerije. Pritom su korištena dva radikalno drugačija sistema mapiranja (kompjuterski softver/subjektivni crtež) i njihovim preklapanjem dobiven je novi sistem čitanja prostora.

“Performans nam daje mogućnost interakcije s gradom u kojem izlažemo i priliku za pronalazak nekih novih materijala/elemenata za nasu praksu unutar galerije. Na odabranim lokacijama ostavljamo objekte, gradimo totemističke skulpture, ali i uzimamo materijal koji postaje dio naše instalacije u galeriji. Na ovaj način ostvarujemo direktnu komunikaciju sa svojom okolinom i brišemo granice između života i umjetnosti”, poručuju Tarwuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:32