Vox Feminae

‘I kućanica i seksualni objekt‘: U Uraniji izveden performans ‘Goli život‘

Goli život

 Nina Đurđević
Autorica koncepta Olja Grubić kaže da je zagrebačka publika reagirala jako dobro, čak emotivno

"Nage ženske figure traže svoj prostor među publikom, na pozornici, uz zidove prostora. Izvedbom dominira sjeckanje povrća; performerice grataju mrkve, tikvice i krastavce u seksualno sugestibilnim pozama, predstavljajući ženu kao kućanicu i seksualni objekt u istom činu. Istovremeno, fragmenti njihove struje svijesti razvijaju se u zvučnoj kulisi". Opis je to, ukratko, performansa "Goli život" koji je u srijedu u Uraniji u sklopu programa 16. Vox Feminae Festivala izveo nagrađivani slovenski kolektiv Via Negativa.

image

Performans Goli život

Nina Đurđević

U obrazloženju performansa ističe se kako "Goli život" poziva da promislimo što znači biti živuća vrsta u živom svijetu, posjedovati tijelo, uvjete egzistencije, mogućnosti života. "Ideologija nije odgovor. Život je izvan granica toga. Kroz poetski jezik, 'Goli život' vizualizira intimnost živuće prisutnosti ljudskog tijela i dinamika između njegovog fizičkog, mentalnog i emotivnog postojanja".

image

Goli život

Nina Đurđević

Ovo je prvi put da je slovenski kolektiv izveo "Goli život" u Hrvatskoj. Olja Grubić autorica ideje i koncepta kaže da je zagrebačka publika jako dobro reagirala, čak emotivno, mnogi su bili na neki način dirnuti, a neki su imali potrebu i prokomentirati to što su doživjeli. Perfomans je, kako objašnjava, osmislila prije nekoliko godina potaknuta iskorištavanjem žene u društvu i njezinom pozicijom koja se, na žalost, sve do danas nije promijenila. "Nismo planirali da ovaj perfomans bude protest, ali su ga mnogi tako doživjeli. Mnoge se žene u njemu prepoznaju, u tim scenama s gratanjem povrća".

Nakon svake izvedbe, autorice zapisuju svoju struju misli koje su se pojavile tijekom prizora gratanja povrća, a dosadašnje misli zabilježene su u tzv. "Golim monolozima'":

"Puno je ljudi, neki će si opet misliti da je sve što radim pornografija.. Ali svejedno dolaze. Šta ih vuče? Sigurno svi od njih gledaju porniće. Jao uvijek imamo kakvog stalkera. Sve ok dok nas ne napadnu po performansu... bolje da gledaju izdaleka. Dosadni su. Pogotovo su glupi sa svojim komentarima po internetu... Samska...kaj časa? Ma molim te...hahahahha. Kasniš. Ful mi je drago kad vidim mamu i tatu na svakoj svojoj premieri. Dobro su me odgojili. Navikli smo se jedni na druge. Sami su si krivi da su me gurali u to područje performativne umjetnosti", zapisala je među ostalim autorica performansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 05:56