ZAGREBAČKI BLOK

I Park Kneževa među najboljom arhitekturom: ‘Pročelja stambenih ‘uljeza‘ oblikovana su s idejom stvaranja privida davno oduzete prirode‘

Stambeni blok

 /Jure Živković
‘Nova izgradnja ne ugrožava kvalitetu stanovanja u okolnim zgradama‘ navodi se o projektu studija 3LHD

Za nagradu "Drago Galić" Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominirani su: Kuća na Pećini (Nikola Fabijanić) u Samoboru, obiteljska kuća u Kozarčevoj ulici u Zagrebu (Zoran Zidarić, Tomislav Ćurković), obiteljska kuća u Maksimiru (Jakov Matas, Grgur Butigan, Rade Trbara), POS Vis (Jani Mardešić) te stambeni blok Park Kneževa (3LHD) u Zagrebu.

O stamblenom bloku Park Kneževa Iva Letilović je rekla: "Unutrašnjost zagrebačkih donjogradskih blokova najčešće živi izuzeta iz života grada, skrivajući se iza reprezentativnih pročelja stambene izgradnje svojeg perimetra. Blok omeđen Branimirovom, Borninom, Domagojevom i Erdödyjevom ulicom, nakon propasti industrija koje su ga naseljavale, ostaje s dvije neočekivane praznine u nasuprotnim uličnim nizovima i očekivanom prazninom u svojoj nutrini. Na izduženoj parceli interpolira se stambena izgradnja koja, gotovo anonimno, zatvara praznine uličnih pročelja, dok se u unutrašnjosti stvara novi arhitektonski sklop koji ne slijedi graditeljsku logiku perimetra, nego uspostavlja dijalog sa stambenim tornjevima razgrađenoga, susjednog bloka.

image

Stambeni blok

/Jure Živković
image

Stambeni blok

/Jure Živković

Vješto balansirajući između dozvoljene gustoće i ambicije da nove stambene jedinice izađu iz okvira očekivanoga stambenog minimuma, da svaka od njih ima neku dodanu vrijednost, bilo da je riječ o predvrtu, terasi ili pogledu, nova izgradnja ne ugrožava kvalitetu stanovanja u okolnim zgradama. Namjera da sklop stvori dodatnu vrijednost usmjerena je i prema širem susjedstvu. Uvedena je tema pasaža, urbanoga, isključivo pješačkog prolaza, kratice između dviju poprečnih ulica, jedne neaktivne, druge vrlo aktivne, ali s nizom trijemova i poslovnih prostora, pomalo romantičarski vjerujući da će jednog dana oni biti nastanjeni onim sadržajima koji će afirmirati novi, mali centar neposrednog susjedstva. Pročelja tih stambenih ‘uljeza‘ u donjogradskoj matrici pomno su dizajnirana s idejom da se stvori privid davno oduzete prirode, u potpunom kontrastu s neprojektiranim unutrašnjim licem perimetra koji ga okružuje. No, ako ih zamislimo ogoljene, bez zavodljivog plašta, sklop i dalje nosi jasnu arhitektonsku misao, možda čak i snažniju".

image

Stambeni blok

/Jure Živković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:57