VAŽNO PRIZNANJE

I treća zgrada iz Hrvatske među najboljima u Europi: Pogledajte dnevnu bolnicu iz Osijeka

 Drazen Stojčić/
BIG SEE promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi, a dodjela nagrada održat će se idući mjesec u Sloveniji

U konkurenciji projekata pristiglih iz Europe, Rechner Architects nagrađeni su u internacionalnom arhitektonskom nagradom BIG SEE Architecture Award 2024. za projekt i realizaciju OHBP & Dnevna bolnica u Osijeku u kategoriji javnih i institucionalnih zgrada.

Kao što smo pisali riječ je o nagradama ‘Winner‘ koje se dodjeljuju za ulazak u uži krug najboljih zgrada iz kategorije, dok još slijedi prva nagrada, odnosno Grand Prix. Ovo je treća zgrada iz Hrvatske koja je u svojoj kategoriji ušla u uži krug nagrade.

BIG SEE promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi, a dodjela nagrada održat će se idući mjesec u Sloveniji u Ljubljani.

- Sretni smo i zahvalni što su naš projekt i realizacija prepoznati kao vrijedno i uspješno arhitektonsko djelo. Iza nas su već 33.g. rada i arhitektonskog projektiranja u kojima smo uvijek nastojali pomaknuti granice i podići razinu arhitekture kako u njenoj funkciji, tako i u oblikovanju. Ova nagrada je priznanje struke za vrijedan i uporan rad - istaknuo je arhitekt Bruno Rechner.

image
Drazen Stojčić/

Projektiranje zgrade bolnice spada, kako kaže, u najsloženije arhitektonske zadatke. To je zgrada u kojoj su funkcija, medicinski protokoli i brojne instalacije prioritet.

- Zbog specifičnosti zadatka i želje da složimo projekt na najvišoj razini, mi arhitekti, odlučili smo koncept stvarati zajedno sa korisnicima i to tako da smo projektni zadatak i varijante prolazili sa upravom, šefovima pojedinih odjela, liječnicima i medicinskim sestrama kroz brojne sastanke. Naprimjer, samoprotokol osoblja i pacijenta prije i poslije operacije, kroz koje prostore prolaze, je posebnosložen zadatak kojeg smo više puta usuglašavali. A to je samo jedan od detalja- kaže Rechner.

image
Drazen Stojčić/

Kako je funkcija dominantna, napravili su fleksibilan tlocrt u kojem je konstrukcija jednostavna, a oblikovanj etakvo da trpi različite promjene. Posebnu pozornost posvetili su odvajanju komunikacija osoblje/pacijenti. Svatko ima svoje ulaze, koridore, stubišta, dizala pa je tako prostor raspoređen na sljedeći način: zona čekaonica, zona komunikacija pacijenata, u sredini zgrade zona ambulanti/ordinacija, zona komunikacija osoblja, zona prostorija osoblja.

Lokacija je na istočnoj strani KBC-a Osijek tako da zgrada postaje dominanta u prostoru i glavni ulaz,izlaz u bolnički kompleks. Uz arhitekte, sudjelovali su brojni inženjeri, tako da projektantski tim koji je radio na projektiranju ove zgrade broji preko pedeset stručnjaka. Autori zgrade OHBP & Dnevna bolnica Osijek su: Bruno Rechner, arhitekt i pok. Predrag Rechner, arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:59