Kvadratura

Igor Kelčec: Snimio je neke od najpoznatijih fotografija Štulića i Rundeka i prvi put ih izlaže

Igor Kelčec

 Ivan Posavec
U Galeriji na katu u zagrebačkom KIC-u upravo je otvorena izložba pod nazivom "Skromni grobar svijetle puti"

Zvuči nevjerojatno da je izložba koja je u petak otvorena u Galeriji na katu zagrebačkog KIC-a, prva izložba u životu Igora Kelčeca, fotografa koji je snimio neke ikonske fotografije regionalne (pop) kulture. Voditelj programa Galerije na katu Emil Matešić duhovito je nazvao tu izložbu "Skromni grobar svijetle puti", a među tridesetak izloženih portreta, nalazi se i jedan njegov. Sve fotografije datiraju iz razdoblja od 1986. do 1996. godine, koje Kelčec smatra kreativno najjačim periodom svoje karijere.

Imala sam sreću da sam s Igorom Kelčecom radila sredinom 1990-ih u kultnom zagrebačkom magazinu velikog formata Metro, koji je izdavao Boško Crnobrnja, a neki od portreta iz tog magazina sada vise i na zidovima Galerije na katu. Kelčec se kasnije specijalizirao za izradu covera glazbenih albuma. No, poznatim su ga učinile fotografije Johnnyja Štulića i Azre - taj glasoviti Štulićev profil s mikrofonom, a na izložbi možete vidjeti i njegovu fotografiju našminkanog Darka Rundeka, koja je bila objavljena na naslovnici književnog časopisa Quorum.

Kelčecovi portreti uvijek su posebno snažni, bez obzira bili oni crno-bijeli ili u koloru; na izložbi su pokazane fotografija sestara Begović – Ene i Mije, portret Dimitrija Popovića, Božidara Alića, Davora Gobca s plavom kosom, Gorana Bregovića, Ante Peterlića, Pere Kvrgića, mladog Borivoja Radakovića, posebno moćan portret Igora Mandića... Izložene su i fotografije Matije Vuice i Ivane Banfić, koje su bile i na omotima njihovih albuma. No, na plakatu izložbe je fotografija zagrebačke grupe SexA, underground rock sastava kultnog statusa koji je djelovao u 1980-ima. Ravno u oči vas gledaju, sjedeći na sofi, polugoli mladi muzičari.

Izložba "Skromni grobar svijetle puti" otvorena je do 19. veljače. Igor Kelčec danas radi kao profesor fotografije u zagrebačkoj Obrtničkoj školi za osobne usluge u Savskoj ulici. Ovaj portret imao je posebnu emotivnu težinu i za autora Kvadrature - Ivana Posavca, koji od najranijih dana prati Kelčecov rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:03