PITANJE IDENTITETA

IGOR ZABEL Portret umjetničke scene Slovenije i Istočne Europe posljednjih desetljeća

Naglasak na složenosti odnosa između Istoka i Zapada unutar sustava internacionalne umjetnosti

Prvi opsežan izbor tekstova slovenskog kustosa Igora Zabela napisanih na engleskom jeziku u prvi plan stavlja izuzetnost autorova analitičnog i emfatičnog mišljenja i pisanja o modernoj i suvremenoj umjetnosti, od socrealističke i konceptualne do postmoderne i kontekstualne umjetnosti, osobito u Sloveniji i Istočnoj Evropi.

Stavivši naglasak na složenost odnosa između Istoka i Zapada unutar sustava internacionalne umjetnosti, ova knjiga ističe autorovu kritičku refleksiju o statusu umjetnosti i njezine povezanosti s dubinskim promjenama kroz koje je društvo prolazilo nakon pada Berlinskog zida.

Strukturirana kao portret umjetničke scene Slovenije i Istočne Evrope u nekoliko posljednjih desetljeća, ova knjiga bavi se i pitanjem identiteta tako što sučeljava specifičan geopolitički kontekst s pojavom globalnih paradigmi te može poslužiti i kao metodološki model za proučavanje istočnoevropskih umjetničkih praksi.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja: East, West and Between (dijalog i percepcija Drugog u kontekstu kompleksnih veza ustanovljenih nakon pada Berlinskog zida 1989.), Strategies and Spaces of Art (strategije reprezentacije i teorije izlaganja, uloga kustosa i novo razumijevanje bijele kocke), Ad Personam (o pojedinim umjetnicima i tematskim pojavama) te Extras (izbor kolumni o temama iz umjetnosti i kulture).

Kustos Igor Zabel (1958. - 2005.) radio je od 1985. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani gdje je priredio brojne antologijske izložbe slovenske umjetnosti, kako one pojedinih umjetnika tako i tematske.

Predstavljanje u zagrebačkoj Galeriji Nova u Teslinoj 7 u četvrtak 30. siječnja u 20 sati organizira Društvo Igor Zabel za kulturu i teoriju (Ljubljana) koje je izdavač knjige, a u predstavljanju sudjeluju teoretičarka, kustosica i izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagreb Leonida Kovač i urednik knjige Igor Španjol, koji od 1999. radi kao kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:02