IZLOŽBA ZA 60. ROĐENDAN

Ima ravna stopala i voli roštiljati s dečkima: bila je glavna konkurencija Barbie – i puno simpatičnija od nje

Lutka Sindy u svom ležernom izdanju za vikend druženja

 Sindy
Za lutkicu okruglog lica odjeću su kreirala velika imena modne scene: npr. njen kostimić radio je bračni par Emanuel, autori vjenčanice princeze Diane

Od prvog predstavljanja 1963. godine prodano je širom svijeta više od 150 milijuna primjeraka lutke Sindy, a sad je u povodu njenog 60. rođendana i britanski Chippenham Museum priredio izložbu na kojoj je prikazano blago iz dviju bogatih kolekcija. Tisuće posjetitelja neočekivano su potvrdile da Sindy i dalje ima poveliku bazu fanova te je čak, slijedom tolikog javnog interesa, naknadno organizirana i konvencija ljubitelja te simpatične lutke.

Sindy je bila stvorena kao ljudskija, realističnija konkurentica lutke Barbie. Zamišljena je kao "obična cura" koja je luda za dizajnerskom odjećom, uživa u životu na otvorenom i roštiljanju sa svojim prijateljicama i prijateljima, a ima širok raspon hobija. Rađena je po uzoru na idealtipsku tinejdžericu 60-ih, čak – za razliku od savršene Barbie – ima ravna stopala i puno je pogodnija za identificiranje. Također je, kao i Barbie, tokom desetljeća doživjela brojna izdanja, ali je dizajnirana ne toliko u duhu kiča nego više u skladu s modnim trendovima engleskih tinejdžerica.

image

Kolekcija klasičnih lutaka Sindy

Sindy

"Štoviše, njenu su odjeću zapravo oblikovali veliki dizajneri 60-ih, a ta je odjeća bila ono što bi tinejdžerice željele nositi. Dakle, nije bila zamišljena kao puna blještavila nego kao svakodnevna cura", rekla je Melissa Barnett iz muzeja Chippenham.

Iako Sindy voli ležernu odjeću, uvijek je za nju bilo i prestižnih odjevnih kombinacija pogodnih za male kolekcionarke, poput vjenčanica ili kompleta kostima koje su dizajnirali Elizabeth i David Emanuel, kreatori vjenčanice princeze Diane.

Ipak, težište svijeta lutke Sindy nije toliko na modi, objasnila je Melissa Barnett, koliko na tome što radi. Primjerice, uz nju se moglo kupiti puno raznog pribora.

Sindy je nakratko polučila uspjeh: postala je za tinejdžerice ikonična te do kraja 60-ih najprodavanija lutka, dodala je Melissa Barnett.

Tokom godina Sindy je dobila i mlađu sestru Patch, te dečka Paula, i uopće, za razliku od Barbie, vrijeme provodila u okruženju obitelji i prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:32