BODIES 2.0.

Impresivna kolekcija pravih ljudskih tijela, organa i organskih sustava u Galeriji Klovićevi dvori

 Andreas www.scheiblecker.com
Izložba prezentira pravu ljudsku anatomiju kako bi nam pokazala koliko je čovjek savršen, a ujedno i kompleksan stroj

Intrigantna I svjetski poznata izložba ljudske anatomije “Bodies 2.0.- Veličanstveni svemir u nama”, koju ponosno predstavljaju Concert Europe i Outbox, otvara se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu ovog proljeća kako bi nam na vrlo jasan i nedvosmislen način prikazala kako čovjek zapravo funkcionira. Ova edukativna izložba otkriva sve tajne ljudskog tijela, a u Zagrebu će se zadržati od 8. travnja pa sve do 20. lipnja.

Nakon 2010., kad je ova izložba prvi put predstavljena hrvatskoj javnosti, impresivna kolekcija pravih ljudskih tijela, organa i organskih sustava još će jednom bit će izložena u Galeriji Klovićevi dvori od 8. travnja do 20. lipnja. Razlog dodatka 2.0. imenu izložbe su nova, dosad neizložena tijela.

Izložba prezentira pravu ljudsku anatomiju kolekcijom od 15 cjelovitih ljudskih tijela I oko 200 organa kako bi nam pokazala koliko je čovjek savršen, a ujedno i kompleksan stroj.

Činjenica da se radi o pravim ljudskim tijelima koja su izložena može izazvati određenu skepsu kod pojedinaca, no ovu je izložbu dosad vidjelo više od 25 milijuna ljudi diljem svijeta. Za razliku od imitacija ljudskog tijela kroz oko umjetnika, ova izložba predstavlja ljudska tijela baš kakva jesu: zdrava ili s oštećenjima uslijed bolesti ili načina života.

"BODIES 2.0. - Svemir u nama" znanstvena je i obrazovna izložba koja zainteresiranima predstavlja oko 200 pripremljenih organa i cijelih tijela, a svi su sačuvani takozvanim postupkom "plastinacije". Uz pomoć izložbe stječemo uvid pod kožu, otkrivajući strukturu i složenost vlastita tijela. Umjesto da se nižu imitacije, izložba Bodies 2.0. prikazuje stvarna, nekad živa ljudska tijela i organe, omogućavajući posjetiteljima da iz prve ruke vide ono što je obično samo "privilegija" za liječnike i znanstvenike. Cilj izložbe Bodies 2.0. posjetitelju je pružiti još dublje razumijevanje funkcioniranja vlastita tijela. Posjetitelji će imati priliku upoznati sve organe odgovorne za razmišljanje, disanje ili čak kretanje, kao i "autoceste" cirkulacije krvi koje održavaju motor u pokretu.

Tijela sačuvana postupkom plastinacije relativno su nova metoda konzerviranja pri kojoj se voda i lipidi uklanjaju iz tijela, a zatim zamjenjuju tekućom plastikom, koja nakon skrućivanja stvaraju čvrsti, izdržljivi anatomski uzorak. Važno je da se u procesu sačuvaju i najfinija, najkrhkija tkiva, čak i na mikroskopskoj razini, što metodu čini neprocjenjivom s medicinske točke gledišta. Plastifikacija rezultira autentičnim pripravcima koji se mogu izlagati.

image
Andreas www.scheiblecker.com

Koncept izložbe omogućuje posjetitelju da prouči svaki dio našeg tijela, od mišićnog sustava, koštanog, reproduktivnog, dišnog, kardiovaskularnog i ostale sustave tijela. Možete se oduševiti, može vas šokirati, no jedno je sigurno - neće vas ostaviti ravnodušnim.

Zbog epidemioloških mjera uvedena su nova pravila posjete muzeju pa će se ulaznice prodavati prema danu i satu u kojem je jedino moguće posjetiti izložbu. Ujedno, poštujući sve mjere sigurnosti i očuvanja zdravlja svih posjetitelja, osigurani su dezinficijensi za ruke i ulaz pod maskama je obavezan. Ulaznice su u prodaji od 15. ožujka na online platformi sistema Eventim na www.eventim.hr, a od 8. travnja I na blagajni Galerije Klovićevi dvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:10