SofijaSilvia u MSU

Inspiracija u istarskom seocetu Kubertonu koje broji tek osamnaest duša

Iz ciklusa Dust to dust
 Sofija Silvia Potočki (detalj)
Fotografkinja je magistrirala je na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Njezin je rad drugačiji od ostatka scene

Silvia Potočki, koja djeluje pod imenom SofiaSilvia, svojevrsna je umjetnička nomatkinja. Rođena je prije četrdeset jednu godinu u Puli, živi na relaciji između ovog grada, Praga i Londona. U češkoj je prijestolnici, znamenitoj među ostalim i po studiju režije te fotografije (spomenimo samo Josepha Koudelku) diplomirala na Akademiji izvedbenih umjetnosti FAMU. Magistrirala je, potom, na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Boravila je i u Weimaru u Njemačkoj gdje je surađivala sa fakultetom Bauhaus.

Sve ovo ne nabrajamo kako bismo istaknuli njezinu važnost zbog obrazovanja na ovim mnogim institucijama, već zbog činjenice da je takvo školovanje utjecalo i na jedan posve drugačiji pristup fotografiji od onog kakvog ima aktualna scena na ovom polju kod nas. Bavila se do sada mnogim temama, od naslijeđa na Brijunima, što je možda bila i njezina "najpričljivija" tema, pa nadalje. Izlagala je i prije par mjeseci, kada su muzeji i galerije još bili zatvoreni, s nekoliko kolega iz Istre, na velikim billboardima postavljenima uz ceste.


Njezina izložba "Equilibrium", otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti, čija je kustosica Leila Topić, obuhvaća nekoliko njezinih ciklusa u posljednjih petnaestak godina, među kojima su "Urban Animal", "Pulsations", "About to Leave", "Dust to Dust" te "Sound of Water". "Dust to Dust" među najupečatljivijima je, nastao je u Kubertonu u Istri, na rezidenciji u organizaciji Muzeja Lapidarium u Novigradu. Mjestašce je to na brdu u Istri u kojemu živi tek osamnaest duša. Među najupečatljivijim su fotografijama iz ovog ciklusa one na kojima je zabilježena biljka rujevina (Cotinus coggygria), sa sitnim metličastim cvatovima, nalik oblacima, kakvi se pojave na proljeće. Izložba traje do 8. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:02