EPK RIJEKA

Instalacija Darka Fritza: Suhozidom ispisao "I‘m not a robot" u Sveučilišnom kampusu na Trsatu

 Matija Djanjesic/Cropix
Riječ je o hortikulturnoj intervenciji u prostoru u obliku tekstualne poruke izrađene kamenjem

Na Sveučilišnom kampusu na Trsatu, jednom od 27 susjedstava iz istoimenog programskog pravca u sklopu projekta Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, otvorena je instalacija "I'm not a robot" međunarodno poznatog hrvatskog umjetnika Darka Fritza.

Riječ je o hortikulturnoj intervenciji u prostoru u obliku tekstualne poruke izrađene kamenjem, u tradicionalnoj tehnici suhozida. Slova su napravljena na prostoru od 4 puta 44 metra i, uz prazan potvrdni okvir, ispisuju tekst "I'm not a robot", a suhozidni elementi okruženi su lozicom u tri boje koja tek treba narasti.

Prema Fritzovim riječima, ovaj rad propituje pojavu razvoja umjetne inteligencije i širokog raspona socijalnih problema koji dolaze s njom, uključujući i nove pojave u kojima se posredstvom digitalnih alata reprogramira društvo na nesvjesnom nivou. Tekstualni je sadržaj preuzet iz digitalne domene, digitalnog sučelja namijenjenog strojevima "koji žele potvrdu da komuniciraju sa stvarnim ljudima, a ne sa strojevima koji se pretvaraju kao ljudi".

Darko Fritz je na otvorenju istaknuo kako je bilo vrlo izazovno raditi izvan "sigurne zone" galerija. Namjera rada je, po njegovim riječima, doprinos unapređenju okoliša u užem i širem smislu te riječi, koje seže od prostornog pa do digitalnog i društvenog okoliša.

Sveučilišni kampus Fritza je ugostio u sklopu rezidencijalnog programa za umjetnike "Vitamin D". U umjetničkom projektu sudjelovali su Udruga "4 grada Dragodid", KD Čistoća i 80-ak sudionika majstorske radionice suhozidne gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:52