VILLA MENEGHELLO

Instalacija od sedam metara bit će ovog ljeta jedna od hvarskih atrakcija

Prostrani vrt Ville Meneghello bio je prepun zbog izložbe radova iz ciklusa ‘Odisejada u prostorvremenu‘

Brojni su Hvarani pohrlili na večer s umjetnikom Ivom Ćorkovićem i podijelili s njim osjećaj slobode poslije velike zimske izolacije, u želji da im grad bude pun turista i brojnih kulturnih manifestacija.


Prostrani vrt Ville Meneghello bio je prepun zbog izložbe radova iz ciklusa “Odisejada u prostorvremenu”, a među inima izložbu su došli pogledati i kipar Petar Hranuelli s Brača, kiparica Nives Čičin-Šain iz Splita, gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak te direktorica Muzeja Hvarske baštine Nives Tomašević. Izložbu je privatno posjetila i Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba te mnogi drugi, a među posjetiteljima bilo je i turista iz Njemačke i Austrije.


Sve prisutne oduševila je velika, 7-metarska instalacija krugova “Feeling free” Ive Ćorkovića na fasadi vile. Ona će tu ostati čitavo ljeto kao jedna od kulturnih atrakcija grada Hvara.


Ivo Ćorković rođen je na Kozari, odrastao u Zagrebu, a već 40 godina živi i stvara između Hvara, gdje je 80-ih kupio kuću, i Kölna, gdje djeluje kao slobodni umjetnik.


Dulje je bio asistent arhitekta Ernsta Foella, Beuysova učenika i prijatelja. S njim je sudjelovao u brojnim umjetničkim, često nagrađivanim projektima. Izlagao je u Hrvatskoj, ali i na Tajlandu, u Pekingu, u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i Sarajevu, a aktivno je vezan s palmižanskim umjetničkim projektom.


Palmižani je posvetio i ciklus “Odisejada u prostorvremenu”, koji je kreirao 2019.


Deset radova, od kojih je nekoliko većih od tri metra, želi prezentirati Hvaranima prije nego što odu u Italiju, gdje će se naći u sastavu Zbirke Meneghello, na poziv grada Udine, u tamošnjem Muzeju moderne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:59