Kultna modna ikona

Iris Apfel u 101. godini je dizajnirala odjeću za H&M, a za promociju u Zagrebu poslužio je ZET-ov kiosk

Iris Apfel
 

 Gregory Pace/Shutterstock Editorial/Profimedia
Po njenom je liku izrađena i lutka Barbie, i najstarija je osoba kojoj se ukazala ta prilika. Odjeća koju je dizajnirala prodaje se od 31. ožujka online

Vitka figura, sijeda kosa, velike, okrugle naočale, ekstravagantne odjevne kombinacije, jarke boje, bogate teksture i brojni modni dodaci slike su kojima bismo mogli opisati Iris Apfel, američku poduzetnicu i modnu ikonu, koju na Instagramu prati dva milijuna ljudi.

Apfel, čija je majka imala smisla za modu te je držala butik s odjećom, od mladosti je pokazivala interes za umjetnost i dizajn. Na njujorškom je sveučilištu studirala povijest umjetnosti, na sveučilištu u Wisconsinu likovnu umjetnost. Kao mlada djevojka radila je za dizajnericu interijera Elinor Johnson te pomagala ilustratoru Robertu Goodmanu, piše Business of Fashion. 1950. je godine sa suprugom Carlom pokrenula Old World Weavers, tekstilnu firmu s naglaskom na starinske materijale. Među njenim klijentima spominju se neka prestižna imena poput Grete Garbo, Estee Lauder, Joan Rivers, prenosi Wbur . Radila je i na dekoraciji te restauraciji Bijele kuće za čak devet američkih predsjednika, prenosi CNN. Iris i Carl zajedno su vodili uspješan posao sve do umirovljenja 1992. godine.

Danas, trideset godina nakon, Iris i dalje suvereno korača svijetom mode i stila. Prije tri godine potpisala je ugovor s menadžerskom kompanijom IMG, a ovih dana, u 101. godini života lansira kolekciju u suradnji s brandom H&M, koji hvali njene "kitnjaste i hrabre modne odabire i neustrašivu individualnost". Kolekcija će na stranicama poznatog branda biti dostupna od sutra.

Tim je povodom Iris stigla i u naš grad. Napušteni kiosk na raskrižju Klaićeve ulice i Trga Republike Hrvatske je, naime, osvanuo u novom ruhu. Sada ga krase plakati s likom energične stogodišnjakinje. Naime, kako se navodi uz projekt domaćeg dizajnera: "Napušteni kiosk spomenik je nekim davnim danima kada je služio kao tramvajska postaja, a zatim kao mjesto gdje smo, u prolazu, kupovali dnevne novine. Premda na istoj adresi nepokolebljivo stoji već više od stoljeća, kiosk na uglu Klaićeve odavno nema stari sjaj. Tirkizna boja odavno je izblijedjela, a prozori su ugostili usputne grafite. Premda u suštini lijep i posve drugačiji od svih drugih zagrebačkih kioska, njegov sadašnji izgled svjedoči o nemilosrdnom protoku vremena i tome kako jedno kultno mjesto u gradu može postati gotovo pa nevidljivo. No, legendarni zagrebački kiosk dobio je novo ruho kakvo zaslužuje. Povodom suradnje vremešne ikone stila Iris Apfel, koja je potkraj prošle godine proslavila svoj stoti rođendan, i modnog brenda H&M, na prozore kioska ponovno su se vratile novine, a njegovu posebnost dodatno je naglasilo šarenilo i neonski znakovi koji će na njega skrenuti pažnju prolaznika".

image

Iris Apfel i H&M, kiosk u Zagrebu

John Pavlish
image

Iris Apfel i H&M, kiosk u Zagrebu

John Pavlish
image

Iris Apfel i H&M, kiosk u Zagrebu

John Pavlish

"Ona je oličenje osobnog stila...i pokazuje što je zapravo moda: sredstvo samoizražavanja. Moda služi da izraziš tko si i što želiš biti te da se zabaviš. Iris je prava inspiracija", smatra Ann-Sofie Johansson, kreativna savjetnica pri H&M-u.

Apfel, kao što se da iščitati iz njene vizualne prezentacije, ima jasan stav o tome što čini odličan osobni stil. Osoba treba, tvrdi Iris, poznavati sebe kako bi se odjevala u skladu sa svojom osobnosti, a ne trendovima. "Kada se pogledaš u ogledalo moraš vidjeti sebe, a ne nekoga drugoga. Bog je svakome dao osobnost i ljudi bi je trebali iskoristiti", tvrdi. Bitno je, nastavlja, i zadržati humor i biti luckast.

Gerijatrijska starleta, kako sama sebe opisuje, esenciju svoje estetiku sažima rečenicom "More is more and less is a bore"("Više je više, a manje je dosadno"). "Reći da je manje više jednako je besmisleno kao reći da si bogatiji ako imaš manje novaca", objasnila je Apfel za Good Morning America te dodala: " Primijetit ćete, nisam minimalist."

Nije niti buntovnica pa svojim modnim stilom ne pokušava šokirati ljude, kaže. Sa osjećajem za stil se rodila. "To se ne može naučiti", rekla je za Today.

Njenu modnu osebujnost i originalnost prepoznao je i cijenjeni muzej Metropolitan, u kojem su 2005. godine posjetitelji mogli obići izložbu "Rara Avis" ("Rijetka ptica"), prvu izložbu odjeće i modnih dodataka posvećenu živućoj osobi koja nije dizajner, prenosi CNN.

image

Iris Apfel na predstavljanju svoje kolekcije

Evan Falk/Shutterstock Editorial/Profimedia
image

Iris Apfel

Gregory Pace/Shutterstock Editorial/Profimedia

O svom životu, stilu, dizajnu i umjetnosti kroz niz je slika i promišljanja progovorila u svojoj knjizi "Iris Apfel: Accidental Icon", a mnogi detalji o njenom modnom izričaju i privatnom životu predstavljeni su i u dokumentarcu "Iris", piše Michigan Daily.

Po njenom je liku izrađena lutka Barbie. Apfel je najstarija osoba kojoj se ukazala ta prilika. Lutka nije bila na prodaju, prenosi Harper's Bazaar.

Neka su to od niza postignuća ove energične modne muze koja svakim svojim potezom prkosi ustaljenoj društvenoj normi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:48