PREMIJERA

'ISKOP' Skupina BADco. u novom projektu istražuje ostavštinu utopijske arhitekture 20. stoljeća

 Marko Ercegović
Premijera najnovije predstave/izložbe pod nazivom “ISKOP” izvedbenog kolektiva BADco. koja će biti izvedena 16.11. u 19 sati

"Iskop" je predstava/izložba na lokaciji jednokatne vile na Vrhovcu 38 u Zagrebu, danas poznate pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a koja se temelji na istraživanju ostavštine utopijske arhitekture dvadesetog stoljeća te njihovom sučeljavanju sa prostornim istraživanjima skupine BADco. i romanom Andreja Platonova "Iskop".

"Iskop" u režiji Gorana Sergeja Pristaša kreće od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. Napetost između imaginacije, rada, mladosti i smrti prostor je u kojem BADco. želi istražiti i suvremenu ulogu umjetnika u relacijama proizvodnje i umjetničkih praksi.

Koreografski razvoj predstave, po zamisli Nikoline Pristaš, temeljit će se na istraživanju specifičnih konstrukcijskih principa i gravitacijskih zadatosti arhitektonskog oblikovanja, ali rekapitulacije tjelesnih pristupa prostoru koje je BADco. razvijao u svojim predstavama: kompozitnog rada s okolišem, ikoničke refiguracije tijela, konformacije tijela i objekata, derivéa, ticalnog kontakta i potpornih grupnih formi. Proces rada na koreografiji istovremeno će biti i svojevrsni prijenos akumuliranog znanja na mlađe generacije i odvijat će se u istraživačko-izvedbenim radionicama. Izvođači su Antonija Dorbić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Priska Pia Pristaš, Kalliopi Siganou i Evita Tsakalaki.

Andrej Platonov jedan je od najvećih i najintrigantnijih ruskih pisaca dvadesetog stoljeća. Njegova dva najznačajnija djela, "Čevengur" i "Iskop" (nastali u periodu 1926. - 1930.) uronjena su u distopijsku problematiku te prikazuju deformaciju utopističke ideje u rukama čovjeka (neukog, pohlepnog ili pak slabog). Junaci kratkog romana "Iskop", ili pripovijesti kako ga češće nazivaju, grade veliki toranj, proleterski dom, koji će omogućiti zajednički život svim pripadnicima radničke klase. Taj dom simbolizira svijetlu budućnost i utopijsko društvo, ali do kraja romana radnici ne uspijevaju saliti čak ni temelje toga zdanja.

Reprizne izvedbe mogu se pogledati 18.11., 20.11., 21.11., 22.11. i 23.11.2018. u 19 sati.

Zbog ograničenog broja mjesta, ulaznice je potrebno rezervirati mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj mobitela: 091 5836 389.

Marko Ercegović
'Ispravci ritma'

Reprizne izvedne predstave 'Ispravci ritma'

Uspješni projekt zagrebačkog izvedbenog kolektiva BADco. 'Ispravci ritma' nastao u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Dubrovačkim ljetnim igrama, koji je premijerno izveden u studenom 2017., svoje će reprize izvedbi imati u Hrvatskom narodnom kazalištu, 10. i 17.11.2018. te 15.12.2018. u 21,30 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:43