'LOVE IS IN THE BIN'

ISPOVIJEST ŽENE KOJA JE NA AUKCIJI ZA VIŠE OD MILIJUN FUNTI KUPILA 'SAMOUNIŠTENU' BANKSYJEVU SLIKU 'Platit ću puni iznos i zadržati je, evo i zašto'

'Djevojka s balonom' se uništava nakon prodaje
 Banksy / INSTAGRAM

Žena koja je na sada već čuvenoj aukciji kupila Banksyjevu sliku za više od milijun funti kaže da će je zadržati unatoč tome što se, u potpuno neočekivanom razvoju događaja, umjetnina samouništila, piše BBC.

Samo trenutak nakon što je objavljeno da je slika 'Djevojčica s balonom' prodana na aukciji u londonskoj kući Sotheby's, umjetnina se automatski izrezala na trake.

Tvrtka 'Pest Control' koja zastupa Banksyja, misterioznog umjetnika o čijem se stvarnom identitetu i dalje tek nagađa, navodi da je samouništena slika dobila i novo ime - 'Ljubav je u kanti' ('Love is in the bin').

U Sotheby'su su potvrdili da je umjetnina prodana za 1.042.000 funti i da će vlasnica platiti čitav iznos.

Žena koja je kupila sliku, a koja želi ostati anonimna, kaže: - Prvo sam bila šokirana, no onda sam shvatila da ću posjedovati jedan sasvim poseban komad umjetnosti.

Podsjetimo, samo tren nakon što je slika kupljena, aktivirao se skriveni mehanizam u okviru slike i izrezao platno na tanke trake. Fotografija šokiranih kupaca koji gledaju uništenje slike, obišla je svijet.

Kako se mehanizam aktivirao, još nije razjašnjeno.

Sam Banksy je u videu objavljenom na Instagramu naveo da je mehanizam ugradio u sliku za slučaj da ona ikada bude prodana.

Alex Branczik, voditelj odjela za suvremenu umjetnost aukcijske kuće Sotheby's, rekao je kako je ovo prvi put da je prodano umjetničko djelo nastalo za vrijeme aukcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:54