LJETNI PLESNI KAMP

Istarski gradić Svetvinčenat ponovno okuplja suvremene plesače

Ilustracija
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Svetvinčenat će nakon nedavno završenog Festivala plesa i neverbalnog kazališta ponovno ugostiti suvremene plesače - u okviru edukativnog projekta, Međunarodnog ljetnog plesnog kampa, od 2. do 12. kolovoza u tom će se istarskom gradiću okupiti pedesetak plesača iz Hrvatske i inozemstva.

 

"Jedan od najvažnijih ciljeva kampa za plesače jest vratiti se korijenima plesa, istražiti ih i preispitati ples i njegov značaj u današnjem vremenu", najavljeno je iz Mediteranskog plesnog centra u Svetvinčentu, domaćina projekta.

 

Međunarodni ljetni plesni kamp, koji je prije tri godine u Kini pokrenuo Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na Pekinškoj plesnoj akademiji, ove godine se prvi put održava u Europi, u Hrvatskoj i Mađarskoj.

 

"Odabir hrvatskog mjesta nametnuo se kao logičan obzirom na dugogodišnju 'plesnu povijest' Svetvinčenta, pitoresknog istarskog gradića u kojem je osnovan i Mediteranski plesni centar, a i njegovo se tamošnje održavanje uklapa i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem", dodaje se.

 

Kroz intenzivni dnevni program umjetnici i pedagozi razmjenjivat će  iskustva i znanja s polaznicima iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi, a osim iz Hrvatske, Kine i Mađarske (partneri ovogodišnjeg izdanja), u kamp dolaze sudionici iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije.

 

Među ostalima, na kamp dolaze, njegov osnivač Shia Boa, Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa, Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog, Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja i jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Litvi te poljska plesačica i pedagoginja Sylwia Hefczyńska-Lewandowska.

 

Iz Hrvatske, plesne radionice vodit će Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).

 

Sudionici će tijekom kampa moći osim prezentacije vlastitih metoda, usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular, ostvariti kontakte u inozemstvu za buduće dugoročne suradnje te sudjelovati u nadolazećim, rastućim plesnim kampovima u sljedećim edicijama.

 

Tijekom deset dana održavanja organiziran je i bogat kulturni program za sve sudionike kojim će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču, te na Brijunima.

 

Nakon boravka u Istri, drugi dio kampa nastavlja se u mađarskom mjestu Százhalombatta gdje će sudionici prezentirati rezultate suradnje javnom izvedbom te prezentacijom stečenih plesnih vještina u sklopu festivala Summerfest Százhalombatta.

 

Četvto izdanje kampa održava se u okviru suradnje Kina-CEEC, odnosno Kina 16+1, platforme u kojoj s Kinom surađuje 16 zemalja istočne i srednje Europe, uključujući i Hrvatsku i koja je već rezultirala suradnjama na mnogim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. siječanj 2021 17:54