KORANA U GOSTIMA

Ivan Dorotić: ‘Volim kuhati, specijalnost su mi viška pogača i hobotnica na vodiški način‘

 Boris Kovacev/Cropix
Arhitekt, fotograf i kustos koji stanuje u središtu Zagreba otkrio nam je svoj guilty pleasure i zašto voli hip hop, te koji je dobar film nedavno gledao

Otkad znam Ivana Dorotića, prepiremo se. Takav je Ivan, uvijek kaže što misli, ponekad i pretjera... Možda je to dio njegova temperamentnog južnjačkog karaktera...

Po struci je arhitekt, ali većina ga zna po njegovim izvanrednim fotografijama arhitekture. Na kulturno-umjetničkoj sceni ima širok dijapazon uloga; fotograf, urednik, kreativni direktor, publicist, kustos te komunikacijski strateg. Pokretač je i glavni urednik Vizkulture - nezavisne platforme koja se prometnula u jedan od najvažnijih domaćih medija suvremene kulture i umjetnosti. Kao dio fotografskog dvojca Bosnić+Dorotić surađivao je s najpoznatijim domaćim arhitektima, fotografirajući njihove projekte...

image
Boris Kovacev/Cropix

Živi s Majom u središtu Zagreba, u zgradi poznatog arhitekta moderne. Dakle, uz obilje dnevnog svjetla kroz velike prozore.

KAKO BI JOŠ OPISAO SVOJ DOM?

"Puno radnih površina u kuhinji, spavaća soba orijentirana na tišinu, obavezno balkon. Ako je radna zona unutar stana, onda je i odvojena prostorija koju možeš zatvoriti kad je radno vrijeme gotovo. Sve to imamo u stanu u kojem trenutačno živimo i zasad ga ne bih mijenjao nizašto."

NAJDRAŽI DIZAJNERSKI PREDMET U STANU?

"Volim dobar produkt-dizajn. Najdraži dizajnerski predmet u stanu su drveni Rex stolci slovenskog dizajnera Nike Kralja. Kupili smo ih na sajmu antikviteta na Boxhagener Platzu pokraj kojeg smo živjeli u Berlinu. Imali su na sebi tvorničku etiketu iz 1957. U dobrom su stanju i stalno ih koristimo, no nedavno smo ih ipak dali restaurirati da potraju što dulje. Inače, veliki sam obožavatelj namještaja iz 50-ih, 60-ih i 70-ih."

image
Boris Kovacev/Cropix

A NAJDRAŽA SLIKA U STANU?

"Nije slika nego skulptura; pink-modri golub od glazirane terakote mog dragog prijatelja, kipara Nikole Vrljića, iz njegova ciklusa ‘Zagrepčani‘. Kiparski radovi me intrigiraju više od slika, jer teže dosade. Dovoljno ih je premjestiti unutar stana i u odnosu s prostorom mijenja se njihov kontekst, svjetlo, sjene… Baš volim tu skulpturu jer je jako taktilna, ima neku idealnu dozu humora, groteske i zavodljivosti."

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM HLADNJAKU?

"Svakako dobar Parmigiano, neko svježe povrće, biljno mlijeko, maslac, slani inćuni, jogurt i barem dvije domaće marmelade. Konstantni guilty pleasure u zamrzivaču smrznuti su kroasani koje možeš napraviti za 15 minuta."

NAJBOLJA KNJIGA KOJU SI PROČITAO U POSLJEDNJE VRIJEME?

"Ne bih isticao najbolje, nego najpotrebnije. Uz pandemiju i silne teškoće vremena u kojem živimo meni je proteklo razdoblje bilo dodatno teško, jer sam u kratkom vremenu izgubio oba roditelja. Zato sam čitao knjige koje podižu ili pomažu nositi se s preranim odlascima. Od ozbiljnog štiva preporučujem ‘The Other Side of Sadness‘ Georgea Bonanna, a od lakših nota mi je zabavan, opuštajući i koristan bio Matt Haig i njegove knjige ‘Reasons to stay alive‘ i ‘Notes on a nervous planet‘. Potonja je dobar priručnik za sve koji ne puštaju telefone iz ruku i hitno im treba digitalna detoksikacija."

image
Boris Kovacev/Cropix

NEDAVNO SI PONOVNO OTKRIO...

"Dolac! Do pandemije smo 3,5 godine živjeli u Berlinu i ono što nam je tamo najviše nedostajalo su svježe namirnice s tržnice i ribarnice. Otkad smo opet u Zagrebu, ne prođe niti jedan tjedan da nismo u spizi na Dolcu. Imam već ‘svoje‘ prodavače i kumice, i skoro svu svježu hranu kupujemo tamo. Nema mi do suhih smokava, naranača i šipaka tete Zdravke, ni do Brankina povrća i salata."

UŽITAK KOJEG SE NIKAD NE BI ODREKAO...

"Slatko. Kratko, ali slatko!"

NAJDRAŽE PUTOVANJE NA KOJEM SI BIO?

"U nekoliko godina smo Maja i ja zaredali putovanja na najzapadnije europske otoke; portugalsku Madeiru te Lanzarote i La Palmu u Kanarskom otočju. Otoci koji su mjerilom obuhvatljivi tako da u desetak dana možete gotovo sve obići, baš su mi putovanje po guštu! Iznajmili bismo auto i idilične kućice na suprotnim stranama i istražili otoke uzduž i poprijeko. Idealna su kombinacija divlje prirode, vulkanske scenografije vibrantnih gradića, bajkovitih plaža, ukusne hrane, simpatičnih Španjolaca i umjerenih temperatura."

DOBAR FILM KOJI SI GLEDAO NEDAVNO?

"Izvrstan mi je ‘Trokut tuge‘, zabavna satira vremena u kojem živimo. Iznenadila me sjajna ‘Točka pucanja‘, drama i peripetije jedne večeri u fine dining restoranu, snimljeni u jednom kadru. Film ‘Sigurno mjesto‘ Jurja Lerotića me baš oduševio i dobro uzdrmao, naklon do poda. Mislim da je beskrajno važno što više progovarati o temi mentalnog zdravlja, svim raspoloživim sredstvima."

NAJDRAŽA ZGRADA U HRVATSKOJ?

"Dom kulture u Komiži arhitekta Ivana Vitića. Moja obitelj je s Visa i od rođenja ljetujem tamo pa sam tijekom života pratio različite namjene tog prostora, od kulturnog doma pa disko-kluba, radionica, skladišta i tko zna čega sve ne, devastiranog zdanja u 90-ima, do pohvalne obnove i današnjeg stanja te posjetiteljskog centra Geoparka Viški arhipelag. Impresivno je kako takav ambijentalno i arhitektonski fantastičan artefakt jednako dobro funkcionira u svakom od scenarija korištenja. Velika je šteta što se neki objekti domaćeg modernizma nisu jednako očuvali. Zabrinjava me današnja apartmanska i divlja gradnja uokolo Doma kulture u Komiži i općenito što se događa na Visu u vezi s tim..."

image

Kulturni centar Ivan Vitić u Komiži

Boris Kovacev/Cropix

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI DOBIO U ŽIVOTU?

"Iskreno, ne pamtim neke krilatice koje su mi se urezale u pamćenje i usmjerile me, ali odlična mantra i dobar savjet mi je stih iz pjesme Baza Luhrmanna ‘Everybody‘s Free (To Wear Sunscreen)‘ koji kaže ‘Do one thing every day that scares you‘. Važno je pobjeđivati male strahove na dnevnoj bazi."

KAD NE BI STANOVAO U HRVATSKOJ, STANOVAO BI...

"Jug Španjolske i Francuske, Portugal ili spomenuti Kanarski otoci. Što sam stariji, sve teže podnosim hladnoću i skroz mogu zamisliti kako u poznim godinama živim negdje gdje je vječno proljeće. Nakon fakulteta pet sam mjeseci proveo u Brazilu i Južna Amerika me također mnogočime privlači, ali veliki minus je nivo kriminala. Mislim da mi na europskom tlu nismo ni svjesni koliko znači sigurnost."

DA IMAŠ I PARALELNI ŽIVOT, BIO BI JOŠ...

"Kuhar, atletičar ili plesač. Znam da je kuharska profesija vrlo stresan posao, ali kad već sanjamo…! Ove druge dvije stvari neke su neostvarene želje iz djetinjstva. U tinejdžerskim danima sam trenirao atletiku pa kasnije ples hip-hop i svašta oko toga, imam neke medalje, pehare i priznanja iz oba ta hobija, nekad se pitam gdje bi me život odveo da sam profesionalno nastavio u tom smjeru."

ŠTO SI NEDAVNO STREAMAO?

"Odličnu seriju ‘The Bear‘, potom brutalnu, ali silno zabavnu bolničku komediju ‘This is going to hurt‘ i simpatičnu indie seriju ‘Fleishman is in trouble‘. A jedva čekam nove nastavke ‘Successiona‘ - obožavam ih."

KAD SI TOTALNO DAWN...

"Odem na trening, u prirodu s Majom, na psihoterapiju ili na večeru s prijateljima. Sve od toga me učinkovito oraspoloži."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJVIŠE VOLIŠ SKUHATI...

"Sigurna zona mi je sve morsko. Specijalnost su mi, po obiteljskom nasljeđu, viška pogača i hobotnica na vodiški način, a ako smo na Visu, onda ću vam napravit‘ ‘srdele na rožonj‘. U mojoj obitelji je kuhanje uvijek bilo najvažnija stvar. Tata je, za života, sve obiteljske recepte, svoje, mamine, nonine, babine, viške i dalmatinske, skupio u jednu kuharicu koja nikad nije ugledala svjetlo dana. Obećao sam mu da ću je izdati. Evo, sad je i crno na bijelom u novinama."

image

Ivan Dorotić u svojoj kuhinji

Boris Kovacev/Cropix

PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠAO...

"Audiopodcaste zaobilazim, imam oštećenje sluha i nosim slušne aparate pa koncentrirano mogu pratiti samo videopodcaste. Povremeno pogledam ‘Prednji plan‘, novi podcast Društva arhitekata Zagreba. Mislim da su u ovo vrijeme, kad je problematika arhitekture, urbanizma i javnog prostora na marginama društvene relevantnosti i u ozbiljnoj krizi, takve teme iznimno važne."

NOSIŠ APARAT, REKAO SI DA NE ČUJEŠ NEKE ZVUKOVE, CVRČKE KAD SI NA VISU...?

"Već nekoliko godina ga nosim, prvo sam koristio kanalno, a posljednjih godinu i pol imam dva zaušna aparata. Bez njih ne čujem gotovo pola frekvencija, uključujući cvrčke, ptice u proljeće, budilicu na mobitelu (smije se) ili zvuk automobilske buke. Ako ih ne nosim, imam velikih problema s razumljivošću i otežano mi je funkcionirati u komunikaciji, zato su uvijek iza uha! Tehnologija audioloških pomagala rapidno napreduje, ovi moji su jako dobri, mogu ih recimo kontrolirati, pojačavati i mijenjati programe u aplikaciji na mobitelu, a putem bluetootha služe kao slušalice i mikrofon u jednom pa preko njih razgovaram na telefon."

image
Boris Kovacev/Cropix

KULTURA STANOVANJA ZA TEBE ZNAČI?

"U užem kontekstu podizanje svijesti o neodrživosti i potrošnosti jeftinog i nekvalitetnog, utjecaju hiperproizvodnje i konzumerizma na okoliš, potencijalima vintage namještaja i reciklaže. Općenito, rekao bih da prostore u kojima stanujemo više trebamo tretirati kao ugodne i optimalne za vlastito tijelo, zdravlje i um, nego za idealnu fotku na Instagramu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52