HDLU

IVAN MEDAR Izložba zaboravljenog fotografskog kroničara

Ivan Medar: Vatrogasci
 

ZAGREB - Izložba "Život s kamerom" Ivana Medara, koja će od 2. do 26. kolovoza biti postavljena u Domu hrvatske fotografije – Klubu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, podsjeća na rad tog zaboravljenog fotografskog umjetnika i kroničara socijalno-dokumentarističke fotografije, najaktivnijeg sredinom prošlog stoljeća.

U kustostvu Fedora Vučemilovića izložit će se fotografije koje će predstaviti autorov dokumentarno-umjetnički stil u prikazivanju poslijeratnih tema na prostoru bivše Jugoslavije.

Njegov opus prikazuje, među ostalim, početak izgradnje i industrijalizacije nakon oslobođenja, hidroelektrane i termoelektrane, škole, hotele i plaže, auto-ceste, stambenu izgradnju, suvremen način uzgoja plemenitih goveda, svinjogojstvo, peradarstvo, poljoprivreda i šumarstvo; prvi radnički savjeti i radničko samoupravljanje, proslave značajnih godišnjica.

Motivi su mu raznovrsni, od makedonskih vizura, dubrovačkih prizora, mediteranskih pejzaža do rodnog Zagreba, osobito Hrvatskog narodnog kazališta gdje je napravio portrete koji su do danas važan prilog dokumentiranju povijesti hrvatske kulture.

Ivan Medar: Čokančić

Od tradicionalizma tog doba izdvaja ga osobna percepcija te fotografski objektivizam i neemotivan dokumentarizam prema kreativnijem stilu fotografije. Dok je u pejzažima tražio apstraktne konstruktivističke forme, fotografijama radnika pokazivao je da bogatstvo stvara čovjek a ne politika ili stroj, ističe se u najavi izložbe.

"Medar je umjetnik koji je znao gledati, i čije je razmišljanje bilo koncentrirano na bit viđenog u čistom vizualnom smislu - a tek povremeno i u nekim drugim, prenesenim konotacijama. Odatle nesumnjivo umjetnički zasnovana dokumentarnost njegove fotografije, odatle ljepota crno-bijele fakture njegovih fotosa u kojima uvijek diše dubina slike - bilo da se radi o širokom pejzažu s detaljima na njegovim dalekim rubovima, ili o intimi portreta koji otkriva sakriveno ispod površine viđenog, naslućuje slojevitost žive ljudske duše što proviruje kroz nabore kože ili sjaj oka", ocijenio je u predgovoru izložbe Nenad Turkalj.

Ivan Medar: Zagreb u snijegu

Ivan Medar (Zagreb, 1911.-1991.) izučio je trgovački zanat, a 1939. se učlanio u Fotoklub Zagreb, što je pridonijelo da njegov početni interes za fotografiju preraste u profesiju. Od 1946. godine aktivno izlaze na izložbama u Jugoslaviji i inozemstvu te dobiva mnoge nagrade, a od 1950. radi kao fotoreporter-novinar u Fotoslužbi Hrvatske, kasnije Agenciji za fotodokumentaciju, gdje ostaje do umirovljenja 1972. godine.

Njegovom izložbom, jednom od četiri koliko ih se otvara u četvrtak u 'Džamiji', HDLU nastavlja otkrivati nepoznate ili zaboravljene radove i autore, ali i postavljati pitanje zbog čega umjetnici padaju u zaborav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:39