SMATRANI SU SENZACIJOM

Izlažu se lažni Hitlerovi dnevnici, koji su obmanuli javnost: ‘S tom greškom živjet ću s do kraja života...‘

Adolf Hitler i Albert Speer

 Dr. Wilfried Bahnmüller/Imagebroker/Profimedia/Dr. Wilfried Bahnmüller/imagebroker/profimedia
Konrad Kujau je svoju kriminalnu aktivnost započeo krivotvorenjem vaučera za obroke, a kasnije je bio uspješan u krivotvorenju nacističke memorabilije

Kada su prije četrdeset godina objavljeni kao autentični, lažni dnevnici Adolfa Hitlera izazvali su zgražanje. Sada će, najavljeno je, u njemačkim nacionalnim arhivima biti izloženi za javnost, piše The Guardian.

Falsificirani dnevnici su svojedobno objavljeni u njemačkom časopisu Stern te prodavani diljem svijeta, a sada će ih predati državi, kažu iz izdavačke kuće Bertelsmann koja posjeduje krivotvorine.

Iako je postojao loš predosjećaj o njihovoj autentičnosti, objava dnevnika 1983. je godine izazvala međunarodnu senzaciju.

Nakon forenzičke analize ustanovljeno je da se radi o krivotvorini, a Stern je samo tjedan dana nakon objave morao priznati da ga je trgovac obmanuo.

U međunarodnom nadmetanju za prava sudjelovao je čak i medijski magnat Rupert Murdoch. Murdoch je, naime, osobno otputovao za Zurich kako bi postigao dogovor. 2012. je ipak u sklopu istrage Leveson priznao da se nikada neće prestati sramiti te pogreške.

"Bila je to golema pogreška i morat ću živjeti s njom do kraja života", rekao je.

image

Suradnik berlinske aukcijske kuće ‘Jeschke, Greve and Hauff‘ s primjerkom lažnih Hitlerovih dnevnika

Michael Urban/Ddp Images Via Afp

Predsjednik njemačkih federalnih arhiva Michael Hollman dnevnike je okarakterizirao kao "besramni pokušaj da se brutalnim zločinima nacionalnog socijalizma omogući privid ljudskosti, što je rezoniralo s društvom osamdesetih".

Dnevnici će biti trajno izloženi u gradu Koblenzu na zapadu Njemačke te će u skladu sa zakonom biti dostupni akademicima i javnosti.

Ime čovjeka koji stoji iza dnevnika je Konrad Kujau. Kujau je svoju kriminalnu aktivnost započeo krivotvorenjem vaučera za obroke, a kasnije je bio uspješan u krivotvorenju nacističke memorabilije. Dnevnike je napisao između 1981. i 1983. godine, a zatim ih je prodao zapadnonjemačkom novinaru Gerdu Heidemannu, koji je bio opsjednut nacističkim umjetninama. Oba su muškarca završila u zatvoru, a ugrožena je i reputacija engleskog povjesničara Hugha Trevora-Ropera, stručnjaka za povijest nacista koji je izjavio da se radi o autentičnom djelu. No na konferenciji za novinare povodom promocije izdanja više nije bio uvjeren u njihovu autentičnost.

Među prvima koji su izrazili sumnju u autentičnost tih spisa bio je poricatelj holokausta David Irving. Irving se pitao kako bi Hitler uspio pisati dnevnik nakon što mu je ruka ozlijeđena u neuspješnom pokušaju atentata iz srpnja 1944. godine.

Prošloga mjeseca falsificirane dnevnike je u cijelosti objavio izdavač März. Na internetu ih je objavio NDR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:17