Alati i kalafati

Izložba alata kojima su se koristili brodograditelji pri tradicionalnoj izradbi drvenih brodova

Postav izložbe
Izložba koju su priredili kustosi Dubrovačkih muzeja u žitnici Rupe traje do 25. kolovoza

Izložba Dubrovačkih muzeja "Alati i kalafati" u žitnici Rupe moći će se pogledati sve do kraja srpnja. Autorica izložbe je viša kustosica Pomorskog muzeja Ljerka Dunatov, likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, dok su za preparatorske radove zaslužni Željko Ćatić i Dženita Mehičić.


Na izložbi je predstavljeno oko 200 predmeta, većinom alata, modela, fotografija i nacrta iz Zbirke brodogradilišnog alata iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku, koja sadržava 450 primjeraka raznih vrsta alata nastalih u 19. i 20. stoljeću i korištenih u našim brodogradilištima.


U Zbirci su zastupljeni originalni alati kojima su se koristili brodograditelji pri tradicionalnoj izradbi drvenih brodova. Riječ je uglavnom o predmetima izrađenima od drva i metala. Kao vrijedna muzejska građa, brodogradilišni alati počeli su se skupljati već od početka rada dubrovačkog Pomorskog muzeja.


Stari alati čine važno tradicijsko kulturno dobro te su kao dio materijalne baštine jednog naroda vrijedan povijesni izvor koji svjedoči o prostoru i vremenu u kojem su korišteni.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:37