Zoran Pavlović

Izložba dizajnera koji je definirao novinske naslovnice 80-ih, Starta, Pop Expressa, Poleta... Novina kako su nekoć izgledale

Zoran Pavlović, naslovnica Starta

 Galerija Hdd/
Izložba ‘Zoran Pavlović: Sazviježđe Zozo - knjige, časopisi, plakati od 1960-ih do 1990-ih‘ otvorena je u Galeriji HDD

Izložba dizajnera Zorana Pavlovića u Galeriji Hrvatskoga dizajnerskog društva produljena je do 17. studenoga, što zbog interesa posjetitelja, što zbog velike motiviranosti kustosa izložbe koji njegov opus smatraju jednim od najfascinantnijih u području grafičkog dizajna u Hrvatskoj. Uostalom, Pavlović je jedan od važnijih dijelova svojeg opusa ostvario upravo na području novinskog dizajna.

Izložba "Zoran Pavlović: Sazviježđe Zozo - knjige, časopisi, plakati od 1960-ih do 1990-ih" obuhvaća Pavlovićev rad za časopise poput Poleta, Pop Expressa, Telegrama, Starta, Pitanja i Studentskog lista te neke od najintrigantnijih knjiga i biblioteka dosad objavljenih u Hrvatskoj, uključujući brojna izdanja CDD-a i Grafičkog zavoda Hrvatske u njegovu slavnom razdoblju 1980-ih. Za taj je Zavod radio, primjerice, naslovnice za Sabrana djela Jorgea Luisa Borgesa 1985. godine: naslovnice su drugačije, no kroz sve se provlači silueta pisca sa štapom na koji se oslanja. Za Omladinsku biblioteku istog Zavoda napravio je nekoliko naslovnica i svima dominira strip. Naslovnice Pop Expressa, pak, radio je u stilu epohe, imaju srodnosti s onima Mihajla Arsovskog, no Pavlović je manje razvikan.

image

Zoran Pavlović, naslovnica Starta

Galerija Hdd/

Kako pišu kustosi i autori izložbe Marko Golub i Dejan Kršić, mjesto je ovog autora "u kontekstu povijesti hrvatskog grafičkog dizajna i vizualne kulture, ali i kulture općenito, karakteristično paradoksalno: njegov dizajn, novine, časopisi, biblioteke i knjige koje je oblikovao u mnogočemu su vidljiviji i poznatiji od njegova imena, dijeli sudbinu niza drugih domaćih autora druge polovine 20. stoljeća - posebno onih koji su se bavili tzv. komercijalnim dizajnom, a nisu imali karijeru u ‘visokom‘ području likovnih umjetnosti".

image

Zoran Pavlović

Hdd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:57