‘FIDES ET HONOR!‘

Izložba fotografija Dražena Zetića o povijesti bokeljskih Hrvata od 12. svibnja u Knjižnici HAZU

Bokeljsko kolo
 Nikola Vilic/Cropix
Zetić je objektivom i okom zaljubljenika u Boku kotorsku vizualno je bilježio fragmente bogate kulturne i prirodne baštine tih prostora

Izložba fotografija Dražena Zetića "Fides et honor!" (Vjera i nada!) koja svjedoči o bogatoj povijesti, kulturnoj i prirodnoj baštini bokeljskih Hrvata bit će otvorena u srijedu, 12. svibnja, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Fotograf Dražen Zetić objektivom i okom zaljubljenika u Boku kotorsku vizualno je bilježio fragmente bogate povijesti, kulturne i prirodne baštine jugoistočnoga prostora Jadranskoga mora na kojemu stoljećima žive bokeljski Hrvati koji su danas hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori.

Na izložbi će biti izložen i dio građe iz Arhiva HAZU vezan uz povijest i baštinu Boke kotorske, među njima i isprava o posveti kotorske katedrale svetoga Tripuna iz 1166. koja svjedoči o pripadnosti Kotora i okolnoga područja latinskom kršćanstvu, a sadrži i podatke o početcima albanske državnosti.

Bit će izloženi i Statut, inventar, podatci o bratovštini svetoga Spasitelja u Kotoru iz 16. stoljeća, rukopis "Pjesme bogoljubne razne" iz 1640. napisan u Budvi hrvatskim jezikom, prijepis djela" Podaci o civilnoj i vjerskoj povijesti grada Kotora u Dalmaciji" Kornelija Flaminija iz 1759., te "Kotorska knjiga raznovrsnog sadržaja" iz 1759.

Bokeljska mornarica, bogata kultura i svakodnevica Hrvata u Boki kotorskoj

HAZU u najavi izložbe ističe da se kroz motive na fotografijama, nastalima od 2015. do 2020., iščitava bogata povijest svakodnevice, život između mora i planina, u okviru ribarstva, vinogradarstva i pomorstva (mornarice), ali i prisutnost vojne obrane kao neizostavnoga dijela prošloga i suvremenog iskustva i identiteta ovoga kraja.

Bokeljska mornarica najistaknutiji je pak označitelj identiteta Bokelja u domicilnom prostoru, ali i Bokelja u iseljeništvu. Kroz portrete časnika, dijelove svečanog ruha, oružje i zastave koji nam kazuju o ustrojstvu i hijerarhizaciji, upoznajemo bogatu kulturu Boke kotorske i svakodnevicu tamošnjih Hrvata.

Uočava se i povezanost s mornaricom i morem, razvijenost obrtništva, osobito umješnost u obradi zlata i srebra tehnikama filigrana i iskucavanja te prisustvo obrtničkih umijeća poput kožarstva i suknarstva, kao i trgovinska komunikacija od mediteranskih zemalja do orijenta.

Fotografije prikazuju i heraldiku s temeljnim motivom Bokeljske mornarice "Fides et honor!" (Vjera i čast!), umijeće tradicijskog obrtništva kroz ukrase na trofejnom oružju, stijeg Bratovštine Bokeljske mornarice te mediteranske motive prirodnog okoliša u kojemu je nastajala kultura i tradicija.

Relevantna izložba zanimljiva stručnjacima

Na fotografijama su predmeti detaljno prikazani - njihova tekstura, odsjaji, kolorit, sjena i reljefnost i sve ono što ne promiče autorovu fotografskom oku te je svaki motiv dobio svojevrsnu monumentalnost.

"Ovu izložbu možemo promatrati kao sadržajno relevantnu i zanimljivu etnolozima i kulturnim antropolozima, povjesničarima i povjesničarima umjetnosti s ciljem upoznavanja hrvatske javnosti s Bokom kotorskom", riječi su iz recenzije dr. Marijete Rajković Iveta i dr. Tihane Rubić.

Izložba "Fides et honor!"će biti otvorena u srijedu, 12. svibnja u podne, a moći će se razgledati do 31. svibnja ove godine svakim radnim danom od 9 do 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:24