'PREKIDI' U SPLITU

IZLOŽBA GORANA ŠKOFIĆA Sučeljavanje fizički stvarnog i virtualnog svijeta elektronske slike

 Josip Ostojić
Pregled umjetnikovih recentnih radova nastalih od 2011. do 2014.

U galeriji MKCa splitskoj se publici predstavlja medijski umjetnik Goran Škofić, inače posljednjih godina intenzivno prisutan na domaćoj i mnogim inozemnim likovnim scenama (Austrija, Francuska, Švicarska, SAD, Engleska…). Pod naslovom izložbe The Interruptions /Prekidi krije se pregled umjetnikovih recentnih radova (nastalih od 2011. do 2014.) koncipiranih u odnosu na konkretan galerijski interijer.

Sam naslov označava promjenu, iskorak, upadicu, gubljenje uporišta i doživljaj nestabilnosti poput onog u radu Jezero u kojem koncept continuuma predstavlja priroda dok komponentu prekida unosi ljudska figura. No jednako tako, pojam označava i spoj s drugim i drugačijim, kao što je vidljivo u mnogim radovima u kojima umjetnik sučeljava fizički stvaran virtualnom svijetu elektronske slike (Fronta, Suočavanje…).

U svojim radovima koristi se mogućnostima digitalne slike i zvuka kroz koje tumači današnji svijet te preispituje njegove društvene probleme i aspurde. Ili kako je primjetio Antun Maračić prilikom umjetnikove izložbe u zagrebačkoj galeriji Forum (2013).” …tim dostignućima suvremenih tehnologija, njihovim zavodljivim mogućnostima on se, doduše, služi obilno ali i racionalno. Jako je svjestan da mogućnosti digitalne fotografije, fotošopa, 3D oblikovanja itd lako mogu zavladati neopreznim konzumentom. Stoga on nastoji zadržati mjeru, štoviše, kritički odmak u njihovoj upotrebi, jednako kao i prema suvremenosti uopće, sa svim njezinim poremećenim pojavnostima. Otuda i ironija u njegovu radu koja se ne iscrpljuje samo u karikaturalnoj gesti nego se odnosi i na sam upotrebljeni medij.”

S otvaranja izložbe u Galeriji MKC Split (foto: Josip Ostojić)

Goran Škofić (rođ 1979.) pripada prvoj generaciji studenata splitske Umjetničke akademije; diplomirao je 2005. godine u klasi profesora Dan Okija. Osim video, zvuk i site-specific instalacija radi i video za kazalište i film... Upravo je u postprodukciji njegov kratkometražni igrano-eksperimentalni film Na plaži (radni naslov) snimljen u samo jednom kadru, čija se pretpremijera očekuje početkom 2016.

Izložba u Galeriji MKC-a u Domu mladih uključuje: audio video instalaciju Front(a) iz 2011.; foto projekciju Constraint/Ograničenje, 2013.; video rad The Lake/Jezero, 2013.; audio video instalaciju Facing/Suočavanje, 2013.; site-specific video instalaciju Black OUT/Zamračenje, 2014.; video instalaciju Pushing/Guranje, 2014.

Izložba je otvorena od 9 do 23. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:39