IZLOŽBA

Izložba ‘Kadrovi‘: Uzvanici izložbi prikazani u kadrovima fotografkinje Slavke Paić

Slavka Pavić
 Neja Markičević/Cropix
Ikonska je njezina fotografija čovjeka na biciklu, s konjem, kako odlazi iz Novog Zagreba, koji se u tom trenutku počinje graditi

Slavka Pavić fotografkinja je nevjerojatne životne energije. Prešla je devedesetu godinu života, no susrest ćete je na mnogim otvaranjima, vedru i veselu. Pandemija nas je možda sve malo usporila, no i dalje će izaći na otvaranje izložbe i porazgovarati s kolegama, naravno, uz neophodnu distancu.

Često je možete vidjeti na izložbama njezinih mlađih kolega, fotografa. I uvijek nosi fotoaparat. Jednu od najboljih naših fotografkinja "otkrila" je i javnosti predstavila Marija Tonković, prilikom gostovanja hrvatskih fotografa u Francuskoj. Slavka Pavić je uz svojeg supruga, poznatog fotografa Milana Pavića snimala prizore poslijeratne obnove i gradski život nakon Drugoga svjetskog rata. Ikonska je njezina fotografija čovjeka na biciklu, s konjem, kako odlazi iz Novog Zagreba, koji se u trenutku kada je fotografija snimljena počinje graditi.

Fotografijom se bavila u Daruvaru, kao članica lokalnog fotokluba, u Zagreb je došla na studij ekonomije. Ipak, nakon što je upoznala budućeg supruga vratila se svojoj prvoj profesionalnoj ljubavi - fotografiji. Do 2006. nije snimala u boji, već isključivo crno-bijele fotografije. Kolor fotografijom počinje se baviti po prelasku na digitalni fotoaparat. U posljednje vrijeme portretira kolege i razne uzvanike koje zatekne na kulturnim događanjima.

Riječ je o dokumentarnim zapisima. Upravo te ljude koje je snimala na otvaranjima izložbi, a mnoge ih prepoznajemo, imat ćemo prilike vidjeti večeras, od 18 sati, kada se otvara izložba nazvana "Kadrovi" u Francuskom paviljonu Studentskog centra. U tom paviljonu prošle je godine izlagala francuska legenda fotografije Brigitte Lacombe. Ostalo je fotografijom zabilježeno kako su dvije fotografkinje, na otvaranju, jedna drugu snimale. Slavka Pavić danas je najstarija članica Fotokluba Zagreb. Bila je među osnivačima ženskog ogranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:22