PLATNO NA PLATNU

IZLOŽBA LADE TOMAŠIĆ Umjetnica koja pristupa tekstilu kao što bi kipar pristupio svom materijalu

Tekstilni proizvod sve se više gleda kao na umjetnički predmet a ne samo kao modni, odnosno odjevni ili funkcionalni. U tome je Lada Tomašić pionir hrvatske tekstilno-umjetničke scene

Lada Tomašić prva je od mlade generacije hrvatskih umjetnika koja se odvažila tekstilni dizajn, koji je magistrirala, upotrijebiti isključivo u umjetničke svrhe. Njena nedavno otvorena izložba "Konteksti tesktila" prikazuje rezultat tog umjetničkog rada, u kojem ona tekstilu pristupa kao što bi kakav kipar pristupio svom materijalu, oslobađa ga svih uobičajenih funkcija i oživljava ga na sasvim novoj razini postojanja, kao čistu umjetnost.

Potaknuta fenomenom dizajniranja i stvaranja, višenamjenskim materijalima svakodnevnice, njihovim spajanjem i novim objedinjavanjem različitih formi, tekstura, uzoraka i boja; taj neiscrpan izvor oblikovanja i interpretacije naveo je autoricu na stvaranje ovog instalacijskog tekstilnog eksperimenta.

Fantastična zaigranost oblicima i bojama, bačeni materijali poput vreće u koju pohranjujemo krumpir, užadi, spužve za prigušenje buke, interveniranje na starim materijalima i njihovo prožimanje polazna su točka za stvaranje nove Ladine fantazije- nalaženja novog konteksta postojanja. Reciklažom pojedinih starih materijala, spajanjem različitih oblika i tekstura, izrezivanjem i šivanjem, ona stvara novu cjelinu kojom stvara kompoziciju ali i propituje granice kiča.

Biti originalan u dizajnu materijala znači stvoriti najbolju primjenu starog vokabulara, u čemu Lada Tomašić svakako uspijeva. "U kontekstu vremena u kojem živimo potrebno je ukazati na smisao prisutnosti raznih predmeta i materijala, koji se nalaze u našoj svakodnevnici", ističe mlada umjetnica, kojoj je ovo druga samostalna izložba. Ona ustrajava u tome da moda nije u potpunosti stvar činjenice, nego i društveno nametnute promjene. Budući da društveni procesi nisu mehanički, već uvelike ovise o mislima, osjećajima, namjerama i, iznad svega, predodžbama pojedinih članova društva, redovito protekne određeno 'signalno razdoblje' prije nego što javnost prihvati i shvati nova događanja i stavi ih u uzajamnu vezu sa suvremenim skupom ideja.

U kontekstu propitivanja ljudske slobode, ovi radovi u srži istražuju odnos forme i kompozicije, smisla i besmisla, novog i starog te višenamjenskog kao oživljavanja novog koncenzusa. Lada koristi i reljefne forme te snažni i zaigran kolorit kojim dodatno "pojačava" karakter platna.

Globalno gledajući, tekstilni umjetnici sve više posvećuju pažnju ne samo njegovoj primjeni, koja je sve šira, već se na tekstilni proizvod sve više gleda kao na umjetnički predmet a ne samo kao modni, odnosno odjevni ili funkcionalni. U tome je Lada Tomašić pionir hrvatske tekstilno-umjetničke scene. Njena mentorica Koraljka Kovač na otvorenju izložbe istaknula je koliko hrabrosti je potrebno da se zakorači beskompromisnim putem umjetnosti kojim je Lada, s ovom tehnikom, prva krenula.

Svojim radovima Lada nije bježala od propitivanja estetskog i dekorativnog segmenta tekstila, ali kao jednog drugačijeg proizvoda za ukrašavanje nekog prostora te kompleksnije, jezgrovitije razmišljanje o načinu prezentiranja tekstilnog predmeta, njegovoj izvedbi, vizualnom izričaju, ali i njegovoj tvorevini kao alatu za provokaciju ili bilo koji drugi oblik konceptualnog rada.

Svaki od Ladinih radova izloženih u hotelu Aristos donosi nam sasvim različitu priču, invocirajući čitav spektar emocija i svjedoči o njenoj neiscrpnoj umjetničkoj inspiraciji. Dok je, primjerice, jedna "Kazalištarka" zavodljiva i gotovo dječje šarmantna sa svojim gatalicama i čipkom, "Viva La Fiesta" pršti nezaustavljivom životinjskom energijom, a "Underground" nas lansira u predjele plavičaste apstrakcije duha. Nježnost i snaga, promišljanje i radost, težina i mir, beskonačan niz oblika i osjeta- sve to odražava rad ove mlade umjetnice, pred kojom je zasigurno dug stvaralački rad.

Izložba je otvorena do 11. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:58