KNEŽEV DVOR

Izložba o cesti koju je u Dalmaciji ambiciozno gradila francuska uprava u doba Napoleona

Izložba Napoleonova cesta u Dalmaciji
 Dubrovački Muzeji
U doba maršala Marmonta izgrađene su određene dionice ceste koja je trebala ići od Ljubljane do Dubrovnika

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Zadru, izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“ otvorena je u Kneževu dvoru.

Izložba prikazuje kako je francuska uprava, na čelu s generalom Marmontom, u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. „Napoleonove ceste“ koja je trebala prolaziti cijelom dužinom Ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme francuske uprave danas su dio graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Na izložbi je prikazano različito arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta - karte, planovi, nacrti, spisi i fotografski materijal. Najveći dio vrijednih izložaka su iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, a korišteni su i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu. Izložba je prvotno bila postavljena u Francuskom institutu u Zagrebu i u Državnom arhivu u Zadru 2019. godine.

Autori izložbe su viši arhivist Denis Martinović i arhivistica Karolina Ražov iz Državnog arhiva u Zadru, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe viša kustosica Dubrovačkih muzeja Lucija Vuković.

Na otvaranju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić i autorica Karolina Ražov, a video pozdravom se obratio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gaël François Veyssière. Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:18