NIJANSE PLAVE...

Izložba ‘Plavije, plavo‘ Nine Atević Murtić na Palmižani kod kolekcionarke Dagmar Menghello

Zagreb, 150219.
Galerija Nest, Visoka ulica.
Slikarica Nina Atevic Murtic u postavi izlozbe.
 Ranko Suvar/Cropix
Poznata kolekcionarka svake godine ugošćuje nekoliko reminentnih umjetnika, najčešće slikara, a ove godine izlaže Nina Atević Murtić

"Plavije, plavo" naziv je izložbe slikarice Nine Atević Murtić koja se večeras otvora na Palmižani, kod Dagmar Menghello.

Poznata kolekcionarka svake godine u Meneghello Resortu ugošćuje nekoliko reminentnih umjetnika, najčešće slikara. Ove godine izlaže poznata umjetnica srednje generacije Nina Atević Murtić, koja se posljednjih godina u svojem stvaralaštvu bavi upravo interpretacijama različitih nijansi plave boje, a koje se mogu tumačiti među ostalim kao meditativan, intimistički bijeg od svakodnevice često vizualno agresivno bombardirane.

image
plavo plavije nina atević

Predgovor izložbi piše Ana Šverko, koja među ostalim tumači: "u svijetu bez plavog nema spoznaje dubine. Crna je boja krajnosti, a plava, najmanje materijalna, boja je beskraja. To je boja prirodnih sjena, zgusnute prozirnosti, slojeva zraka i prašine, ili slojeva vode, u kojima sve, na kraju krajeva, nestaje...".

Nina Atević Murtić nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Miroslava Šuteja, neko se vrijeme bavila i galerijskim poslom, svoje je radove tijekom karijere pokazala na mnogim izložbama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:20