GALERIJA SIVA

IZLOŽBA SUNČANE BRKULJ 'Pakao' od vreća za smeće

Sunčana Brkulj bila je prije dvije godine protagonistica teme koju smo napravili povodom devetnaestog rođendana Jutarnjeg lista. Tema je bila devetnaest autora koji imaju toliko godina, vršnjaka Jutarnjeg, a za koje vjerujemo da ih čeka svijetla budućnost. S Akademije likovne umjetnosti bila je to, dakle, ova autorica. Želja joj je, rekla mi je tada, baviti se slikarstvom i animacijom.

Dvije godine kasnije, 31. listopada, u Galeriji Siva u prostoru Medike, u sklopu programa koji održava Autonomni kulturni centar, otvorit će se, ponešto i tematski vezana uz Halloween, izložba ove autorice pod nazivom “Inferno”. Riječ je o seriji na kojoj radi posljednjih godinu dana, asocira na najpoznatiji književni Inferno, pakao, onaj Danteov, a prikazuje devet krugova u mediju kolaža.

Nadahnuće iz kojeg je ovaj ciklus proizišao bili su srednjovjekovni prikazi pakla, nakićeni, uz strah od praznog prostora i velike mase elemenata prikazane na jednom platnu. Kolaži su izrađeni od papira, kartona, vreća za smeće, pribadača, i bilo kojih drugih materijala iz svakodnevne uporabe. Rezultat je devet kolaža, devet krugova pakla, i devet različitih likovnih atmosfera.

Sunčana Brkulj, studentica, dakle, animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu profesionalno djeluje u području animacije te je autorica dvaju kratkometražnih filmova, od kojih je noviji pod nazivom “I’m not feeling very well. Osim animacijom, bavi se autorskim ilustracijama u raznim medijima, pretežito je riječ o eksperimentalnom kolažu, i stripovima koji su objavljivani unutar KOMIKAZA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:55