VANJA BABIĆ U GALERIJI ŽITNJAK

IZLOŽBA TJEDNA Jedan osebujan čovjek u svojim srednjim pedesetim godinama u naselju Goli Brijeg počeo graditi kuću isključivo od otpada

Nova izložba jednog od interesantnijih umjetnika mlađe generacije Vanje Babića bavi se posttranzicijom, što je jedna od tema koje ga najčešće i zanimaju. Dobitnik prestižne Essl Art Award, umjetnik s magisterijem na Odsjeku za animaciju i nove medije na ALU, Babić ovaj put fotografira kuću, zapravo nešto što nam na prvi pogled izgleda poput ruševine kuće, no priča je koja stoji u pozadini živopisnija.

Kuća se igrom slučaja nalazi u blizini umjetnikova doma u Hrvatskom Leskovcu, na jugozapadnom rubu Zagreba, na mjestu poznatom kao Goli Brijeg. Kako bi izbjegli plaćanje odvoza krupnog otpada, stanovnici gradova često na periferiji znaju napraviti divlja odlagališta, pa se tako pored polja kukuruza i pšenica mogu naći ostaci gradnje.

Tako je jedan osebujan čovjek u svojim srednjim pedesetim godinama u naselju Goli Brijeg počeo graditi kuću načinjenu isključivo od različitih otpadnih materijala. Upravo je ta kuća motiv Babićevih fotografija. U razgovoru sa susjedima, umjetnik je saznao da je čovjek koji ju je gradio nedavno preminuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:55