MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

IZLOŽBA U MSU: 100 jugoslavenskih remek-djela iz prve polovice 20. stoljeća

Izložba na kojoj je zastupljeno i 20-ak hrvatskih umjetnika ima za cilj da, nakon skoro sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću, pokaže najznačajnija djela prve polovice 20. stoljeća iz zbirki beogradskog Muzeja

Kustosi zatvorenog Muzej savremene umetnosti iz Beograda predstavili su jučer u zagrebačkom MSU izložbu “100 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945.”

Izložba je 29. ožujka otvorena u Muzeju istorije Jugoslavije.

Zatvoren muzej

Prema riječima kustosa, izložba na kojoj je zastupljeno i 20-ak hrvatskih umjetnika, ima za cilj da nakon skoro sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću i zastoja u rekonstrukciji, pokaže najznačajnija djela i autore prve polovice 20. stoljeća iz zbirki Muzeja.

Manje poznato

“Odluka da se izloži samo dio fundusa koji predstavlja umjetnost prve polovine prošlog stoljeća uvjetovana je uvjerenjem da je ovaj segment fonda najmanje poznat javnosti i kao takav zaslužuje posebnu pažnju”, ističu organizatori. Od hrvatskih umjetnika izložena su djela Antuna Augustinčića, Marijana Detonija, Vilka Gecana, Krste Hegedušića, Ignjata Joba, Frana Kršinića, Zlatka Šulentića, Marijana Trepšea i Sergija Glumca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:28