GALERIJA ‘NO‘

Izložba u MSU: Berlinski umjetnik koji istražuje koru Mjeseca, Kožarića i Slamniga

Fabien Anselm Orash u ateljeu
 F. Anthea Schaap
Kiparski radovi i instalacije nastali su od raznih materijala, gipsa, žice, šljunka i sl.

Na izložbu Fabiena Anselma Orascha "Future archaeology – povratak s Mjeseca" u Galeriju No Muzeja suvremene umjetnosti pozvala me Vanja Žanko, koja već neko vrijeme djeluje kao kustosica na međunarodnoj sceni i koja smatra da je riječ o autoru vrijednom pažnje. Berlinskog je umjetnika prošle godine u srpnju ugostio MSU, kada je i nastala ideja za izložbu, čija je kustosica Nataša Ivančević.

Fabien Anselm Orasch prvo je diplomirao povijest umjetnosti i filozofiju, a potom magistrirao kiparstvo na Državnoj akademiji likovnih umjetnosti u Karlsruheu pa ne čudi jaka teoretska potka u njegovom radu. Izložbu je počeo graditi od samog izlagačkog prostora koji, kako kaže, nije nimalo lak za umjetnost. Odnosno, kako mi je rekao: "ova je izlagačka prostorija više kao hodnik pa sam se bojao da može 'pojesti' rad, valjalo se s time izboriti".

Kao inspiracija mu je poslužio Atelje Kožarić, s mnoštvom umjetnina, smješten na katu iznad, te pjesma Ivana Slamniga "Povratnik s Mjeseca". Iako su rijetke Slamningove pjesme prevedene na strane jezike, uspio je, kroz nekoliko prevedenih, kako kaže, osjetiti njegovu poeziju, pa je zato i naziv izložbe reinterpretacija naziva Slamnigove zbirke. Bavi se dizajnom naslovnice Borisa Dogana.

Kiparski radovi i instalacije nastali su od raznih materijala, gipsa, žice, šljunka i sl. Koristi i predmete pronađene na berlinskim ulicama, poput primjerice cigli, kolica za prijevoz građevinskog materijala ili suhih cigli. Svi su radovi, a ima ih desetak, nastali na licu mjesta, za ovu izložbu. Jedan od radova pokušava reinterpretirati i osjećaj mjesečeve kore.

Mnoštvo je asocijacija, uglavnom, na izložbi, većina ih je teško čitljiva na prvi pogled, no radovi berlinskog umjetnika, uživo, imaju "ono nešto".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 21:51