GALERIJA DOGAĐANJA U CENTRU KNAP

IZLOŽBA VLADIMIRE SPINDLER Provokativni ciklus koji propituje rod, spol i seksualnost

 Vladimira Spindler

Fotografkinja Vladimira Spindler u Galeriji Događanja u sklopu Centra Knap večeras otvara izložbu pod nazivom “On/a”. Riječ je o sedamnaest radova, u tehnici fotografije na platnu, dimenzija 50 puta 60 centimetara.

Tema su ciklusa, riječima same fotografkinje, sljedeća pitanja: “Tko je žensko, tko muško, tko je ženstven, tko stvaran, tko lažan, tko što želi? Je li predmet želje znak za razumijevanje ‘istinitosti’ seksualnosti neke osobe. Koliko u tijelu muškarca leži žena?”. Fotografije su nastale na poziv šminkerice Teatra &td Ive Dežmar koja je Vladimiru Spindler pozvala da dokumentira šminku/kostime iz predstave “Teškoće s izražavanjem” u režiji Edvina Liverića, a kako u predgovoru izložbi piše povjesničarka umjetnosti Josipa Bubaš: “Iz tog poziva nastalo je spontano i razigrano snimanje u kojemu glumci, čija su tijela kao u butoh izvedbama prekrivena bijelom bojom, fotografkinji poziraju u skučenom prostoru kazališne garderobe i wc-a”. Kako se predstava, nastala prema Copijevom tekstu, bavi propitivanjem seksualnosti, homoseksualnosti, roda i spola, tako i sama autorica izložbe u svojem radu propituje ista pitanja. Za izradu maske i kostima zaduženi su Decker+Kutić. Na ovim crno-bijelim fotografijama su glumci Dean Krivačić, Dado Ćosić, Bojan Navojec te glumica Vesna Stilinović.

Poznata fotografkinja Vladimira Spindler posljednjih deset godina radi za tjednik Gloria, povremeno snima za ZKM, HNK i još neka nezavisna kazališta, dok je prije godinama radila za Gavellu, tako da joj kazališna fotografija nije strana. Hvaljen je i nagrađivan njezin film “Mama, zašto plačeš”, o njezinoj borbi s depresijom, a snimala je i kratkometražni film o nedavno preminulom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu, to je njezin najnoviji rad. Ne bježi od intimističkih tema, među kojima su “Prijateljice i ja”, “Razglednice djetinjstva”, “It’s Me, Myself”, “Od kuće do vrtića” što su nazivi nekih njezinih radova. Primjerice, tema rada “Prijateljice i ja” koja se mogla pogledati u Velvetu bila je sljedeća, riječima same autorice: “svaka žena u očima nekog drugog promatrača može biti filmska diva. Prijateljice koje su utjelovile moje najdraže filmske dive bile su: Petra Fabro (Sigourney Weaver), Ariana Korlaet (Eva Green), Sanja Šantak (Sophia Loren), Martina Sahbaz (Monica Bellucci), Lada Luketić (Lauren Bacall) i moja malenkost (Capucine)”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:22