'FANTASTIČNA TUNA'

Iznimne fotografije Marija Kučere na temu - tuna

Mario Kučera
 

Iznimne fotografije s motivom tune, kako crno-bijele, tako i one u boji, pokazao je Mario Kučera na izložbi “Fantastična tuna” koja je otvorena u Kneževoj palači u sklopu “Tuna, sushi&wine festivala”.

Jedna od najupečatljivijih crno-bijelih fotografija je glava ribe i ljudske ruke u međusobnom odnosu, na nivou najbolje tradicije hrvatskih autora na ovom polju. Riječima samog autora: “Oduvijek se s uvažavanjem i poniznošću odnosim prema prirodi. Ne mislim pri tome na prirodu kao ‘ambijent’, nego na sve živo i ‘neživo’ što nas okružuje, uključujući nas same kao dio tog savršenog jedinstva. Na takav način i fotografiram, bilo da je riječ o portretu, krajoliku ili hrani. Hrana i voda su osnovne, fiziološke potrebe čovjeka, ako već živimo u prostoru s kisikom. Sve ostale potrebe javljaju se kad su ove primarne zadovoljene. Je li vrsta hrane, način pripreme, imala utjecaj na razvoj svijesti homo sapiensa prije otprilike 200.000 godina pa sve do danas? Sigurno da jest. Odatle i moj interes za fotografiranje biljaka i životinja koje služe kao hrana čovjeku u trenutačnoj fazi razvoja ljudske svjesnosti”.

Fotografije su snimljene u Zadru, Hvaru i Zagrebu. Mario Kučera, podsjetimo, studirao je povijest na Filozofskom fakultetu, no već se u mladosti zaljubio u fotografiju. Prve profesionalne fotografije s ratnih područja objavljuje u važnim hrvatskim i stranim dnevnim novinama, radi za Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, a potom je angažiran u nekoliko tadašnjih vodećih novina i časopisa. Danas radi u tjedniku Glorija, bavi se umjetničkom fotografijom. Izložba u Zadru može se pogledati do 11. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:52