‘TEIN SVIJET‘

Jaše, glumi u ZKM-u, crta Disneyjeve princeze i sluša Joan Jett, a najveća joj je želja ljetovati bez roditelja

Tea Galović

 Davor Pongracic/Cropix
Galerija Crta izlaže crteže likova iz Disneyjevih crtića i snažnih žena iz javnog života devetnaestogodišnje djevojke s Downovim sindromom Tee Galović

Za Tein prvi kontakt s crtanjem zaslužna je njena mama Lidija, nastavnica likovne kulture, koja ju je usmjerila prema umjetničkoj ekspresiji. I nije pogriješila. Olovka, flomasteri, kolaž, a sada i akrilne boje... Crtanje je Teu otprva osvojilo. I upravo se ono pretvorilo u medij putem kojega ova devetnaestogodišnja umjetnica s Downovim sindromom jasno komunicira što joj je važno te progovara o sebi. Kao što su djela velike Fride Kahlo pripovijedale životnu priču te meksičke slikarice, crteži Tee Galović ogledalo su njenog unutarnjeg svijeta.

Ta "zrcala", to jest crteži, trenutno čine izložbu "Tein svijet", čiji su junaci snažne ženske figure iz javnog života i likovi iz Disneyjevih crtanih filmova.

"Crtanje je uzbudljivo i dolazi mi prirodno. Najviše volim crtati ljude. Volim Disneyjeve princeze, ali crtam i zločeste likove i životinje iz crtića", kaže Tea, koja je velika obožavateljica Disneyja, čemu svjedoči i njena majica s likom Pocahontas u Teinoj interpretaciji.

image
Davor Pongracic/Cropix

Gledala sam Disneyjeve crtiće ‘Mala sirena‘, ‘Pepeljuga‘, ‘Ljepotica i zvijer‘..., ma sve sam ih gledala. Gledala sam i prave Disneyjeve filmove, ‘Pepeljuga‘ u kojoj glume Cate Blanchett i Lily James i ‘Ljepotica i zvijer‘ u kojoj glumi Emma Watson (Watson je i filmsko utjelovljenje Hermione iz serije knjiga o Harryju Potteru, koje su Tei, uz knjige o bezvremenskoj Mary Poppins, najdraže štivo), dodaje Tea koja je prije izložbe u Galeriji Crta svoje crteže izlagala u Gradskoj knjižnici Augusta Cesarca i Gradskoj knjižnici Gajnice.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

"Prije izložbe sam malo imala tremu, ali dobro je prošlo. Od mamine prijateljice sam dobila cvijeće i Raffaello čokoladu", priča nam Tea, koja inspiraciju za crteže često pronalazi i u značajnim ženskim uzorima, primarno onima iz svijeta glazbe.

Sve je, saznajemo, počelo jednim mudrim poklonom.

"Tata mi je kupio jednu jako dobru knjigu: ‘Priče za laku noć za mlade buntovnice‘. Tamo su bile Brenda Chapman (američka animatorica i redateljica, prva žena koja je režirala dugometražni animirani film ‘The Prince of Egypt‘ studija DreamWorks Animation), rockerica Joan Jett i operna pjevačica Maria Callas", otkriva Tea, koja toj knjizi zahvaljuje i glazbeni ukus.

"Volim punk-rock i rock & roll. A onda sam saznala i da je pjesmu ‘Bad Reputation‘ iz ‘Shreka‘ pjevala Joan Jett", kaže Tea i potvrđuje da voli borbenu glazbu i priče o važnim ženama.

Budući da voli glazbu i pjevanje, rado sluša pjesme iz Disneyjevih crtića i gleda mjuzikle. "Some Things Never Change" i "Into the Unknown" iz "Snježnog kraljevstva 2" već zna napamet, a zabavlja je i imitiranje Idine Menzel i Kristen Bell koje posuđuju glasove Elsi i Anni.

"Ja sam ti sva u filmu ‘Mamma Mia‘", nadovezuje se. "Znaš, onom mjuziklu u kojem glumi Meryl Streep. I moja najbolja prijateljica Ana Špehar iz dramske voli ‘Mamma Miju‘. Na glumi sam upoznala i Gregora, Ivu, Patrika, Ivora, Mihaela, Blaža, Emu...", nabraja brojne prijatelje koje je stekla na glumi, kojom se godinama bavi.

image
Davor Pongracic/Cropix

Već kao malu roditelji su je, pripovijeda Tea, vodili u kazalište, a zatim je krenula i na glumu. Glumiti je počela u Kazalištu Dubrava, a uslijedili su Doza Drame i ZKM.

"U Dubravi sam dobila pohvalnicu jer dobro glumim", ističe Tea te navodi raznorodne uloge koje je dosad interpretirala.

"Glumila sam stražara, pripovjedača, strah, Perzefonu na Olimpu, bila sam u predstavi ‘Dolasci i odlasci‘...".

S oduševljenjem spominje i uloge domaćice Nine Filipovne u predstavi "Jalta, Jalta" i malog Perice u predstavi "Tko pjeva zlo ne misli" Dnevnog centra za rehabilitaciju i radnu terapiju Egida.

"Pazi ovo, žensko sam, a glumim mušku ulogu", kaže kroz smijeh.

"U Egidi slažemo velike puzzle od tisuću dijelova, učimo engleski s Rosemary i pjevamo s Ninom iz glazbenog. Sad pjevamo ‘Marijanu‘ i ‘Ja ljubim‘ iz ‘Tko pjeva zlo ne misli‘", objašnjava Tea, koja naglašava i da je veliki fan istoimenog filma i Mirjane Bohanec.

Iako su joj dani ispunjeni crtanjem, tečajem keramike, glazbom i glumom, pronalazi vremena i za fizičku aktivnost.

Naime, odmalena se bavi jahanjem.

"Prvo sam išla u Alminu potkovicu, onda u Don Kihot, a sada jašem kod Velesajma", kaže Tea. Pri prvom susretu s konjem se "možda malo i plašila", no taj je strah odavno nestao.

"Imam super trenera Ivana, a upoznala sam i tri nove prijateljice. Konj na kojem jašem zove se Flika. Crn je i ima malo bijelog po nosu."

Osim konja, dragi su joj psi i lavovi, koje je zavoljela za odlazaka u zoološki vrt.

"A s mamom, tatom i bratom Rokom sam ih gledala u filmu ‘Kralj lavova‘", prisjeća se Tea, velika ljubiteljica kina i filma.

"Obožavam ići u kino. Zadnje sam gledala ‘Asteriksa i Obeliksa: Srednje kraljevstvo‘. Volim glumice Meryl Streep, Cher, Cate Blanchett, Melissu McCarthy, Emmu Stone, Emmu Watson, Charlize Theron, Angelinu Jolie, a najdraža mi je Sandra Bullock", kaže.

image
Davor Pongracic/Cropix

Najradije gleda njene komedije, posebno one ljubavne.

"Super su njene komedije ‘Specijalne agentice‘ i ‘Cura sa zadatkom‘. A znaš ‘Dva tjedna za ljubav‘ sa Sandrom Bullock i Hughom Grantom?", pita prisjećajući se razdragano humoristične scene u kojoj Lucy (Bullock) uz Georgeovu (Grant) pomoć u prometnom krkljancu uspijeva pronaći rješenje za hitni odlazak u toalet.

Želja za samostalnošću

Crteži, Disney, glazba, knjige, gluma, filmovi, Flika, roditelji i igranje PlayStationa s bratom Rokom, s kojim se "ponekad posvađa, a ponekad baš dobro slaže", neke su od važnih kockica u mozaiku Teine svakodnevice. No, kako se u njega uklapa kockica zvana Downov sindrom?

Downov sindrom, smatra Tea, ipak značajno utječe na njen život. Kao primjer izvora frustracije ističe ne uvijek dobrodošlu prisutnost asistenata tijekom osnovnoškolskog obrazovanja.

"Oni su mi pomagali i ne mislim ništa loše o njima, ali tako se osjećam. Htjela sam malo biti sama, imati mira", priznaje Tea, koja se ipak rado sjeća asistentice Anamarije Maler.

S druge strane, iz osnovne škole nosi i lijepa sjećanja na profesoricu tehničke kulture Ivanu Tusić Šterc.

"Nju ne možeš zamislit‘ koliko volim!", ushićeno će Tea.

Trag u njenom životu ostavile su i profesorica glazbenog Petra Biskup, s kojom je u sklopu zbora nastupala u Lisinskom, i profesorica hrvatskog jezika Milena Lelas koja ju je pripremala za Lidrano.

image
Davor Pongracic/Cropix

U srednjoj školi Teine su se frustracije vezane uz asistente smirile.

"Hvala Bogu, imala sam sreće. Nisam imala asistente", kaže.

U Školi za medicinske sestre Mlinarska, u kojoj je završila trogodišnji program za njegovateljicu, bilo joj je, kaže, dobro, no da je mogla, pohađala bi "školu za crtanje".

"Mama je mislila: ‘To će za tebe biti teško i morat ćeš puno učiti‘, pa sam išla za njegovateljicu. I u školi za njegovatelje mi je bilo malo teško, ali uspjela sam. Snašla sam se", ponosna je Tea, koja posao njegovateljice nikako ne vidi u svojoj budućnosti. Ona je, kaže, kreativni tip.

U bliskoj budućnosti bi se, stoga, htjela posvetiti, prije svega, crtanju, ali i sviranju gitare, koje je zapostavila. Brojne aktivnosti koje ispunjavaju njene dane za nju su izvor velikog veselja i ne doživljava ih kao teret, no ponekad voli i odmoriti te "samo ležati na krevetu i tipkati po mobitelu".

Nada se i budućim izložbama, a najveća joj je želja, otkriva, ljetovati s Egidom i nakratko umjesto s obitelji provesti vrijeme s prijateljima.

"Mogu malo bez roditelja. Imam devetnaest godina", poručuje Tea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:25