PORTRETI BIVŠEG PREDSJEDNIČKOG PARA

Je li Michelle Obama Mona Lisa 21. stoljeća?

Nakon što su u Nacionalnoj galeriji u Washingtonu pokazani portreti Michelle i Baracka Obame, i kritike struke i javno mišljenje vrlo su podijeljeni. No, ono što se sa sigurnošću može reći da nisu rutinski te da su nastali u ovom stoljeću i govore o duhu vremena. Za razliku od, primjerice, portreta Željka Reinera, aktualnog potpredsjednika i bivšeg predsjednika Sabora, ljetos napravio autor sladunjavih motiva Vladimir Jakelić, a koji bi lako mogao datirati i u 19. stoljeće.

Suradnja bračnog para Obama s nekima od najtalentiranijih autora epohe nije nepoznata: govorilo se da će projekt knjižnice naručiti od Davida Adjaye, autora Nobelovog centra u Oslu, koji je, podsjetimo, svojedobno bio i gost Francesce von Habsburg na Lopudu, dok im je izborni je plakat “Hope” radio ulični umjetnik Shepard Fairley, za čije su radove cijene u međuvremenu vrlo narasle.

Simbolika cvijeća

Portret Baracka Obame radio je Kehinde Wiley, a portret Michelle Obama Amy Sherald. Obame su prvi afroamerički par koji je bio na čelu Bijele kuće, odabrani su umjetnici Afroamerikanci, koji se i i inače u svojoj umjetnosti bave ovim pitanjem.

Kehinde Wiley, 40-godišnjak, rođen u Los Angelesu prepoznat je još početkom dvijetisućitih platnima golemih dimenzija s motivima Afroamerikanaca odjevenih u hip-hop stilu, no naslikanih onako kako su stari majstori crtali europske kraljevske portrete. Za njega se tumači da izokreće staru hijerarhiju Amerike, i pokazuje nove kodove rase, klase i moći.

Obama je naslikan u crnom odijelu i bijeloj košulji, ruke su mu prekrižene, intenzivno gleda prema promatraču, sjedi na stolici koja se po stilu donekle može povezati sa stolicom koju je Gilbert Stuart naslikao na portretu Georgea Washingtona, no tu se ujedno i zaustavljaju sve povijesne reference.

U pozadini su, tipično za Wileyeve slike, boje: zelenilo i cvijeće koje ima simboličko značenje, pa je tako plavi ljiljan simbol Kenije gdje je rođen Obamin otac, jasmin simbolizira Havaje gdje je rođen sam Obama, dok su krizanteme službeno cvijeće Chicaga, grada u kojemu je započela njegova karijera i gdje je upoznao suprugu.

Michelle Obama izabrala je Amy Sherald, umjetnicu koja je relativno nedavno došla u fokus umjetničkog svijeta. Sherald je imala transplantaciju srca u 39. godini, a prije umjetničke karijere bila je konobarica.

Haljina u prvom planu

Produkcijski su ona i Wiley vrlo različiti: on vodi svojevrstan ekvivalent multinacionalne umjetničke tvornice, ima asistente koji sudjeluju na radovima, a ona djeluje sama. No, oboje su fokusirani na afroameričke portrete koji su slabo zastupljeni u zapadnoj povijesti umjetnosti, oboje miješaju činjenice i fikciju.

Na portretu Michelle Obama pozadina je u jednoj boji, svijetloplavoj. Odjevena je u dizajnersku haljinu s referencama kako na pravac op art, tako na povijest afričkog dizajna.

Reakcije su različite. Kritičaru New York Timesa svidio se Obamin portret, no njezin ne, a kritičaru Guardiana obrnuto. Kritičar NYT smatra kako je Barack Obama prikazan fokusiran i prisutan, ne kao klasičan birokrat već kao aktivni mislilac. Kritičar Guardiana smatra da je prikazan udaljen i da portret budućim generacijama ne govori niti o njemu niti o njegovu značaju.

Kritičar NYT smatra, pak, kako je haljina koju nosi Michelle Obama u prvom planu, i da je važnija haljina od nje same. Kritičar Guardiana, pak, uspoređuje ju sa modernom verzijom portreta Adele Bloch Bauer Gustava Klimta, te piše da je Barack sada oženjen za Mona Lisu svojeg doba.

Šaljivi komentar

Sam Barack Obama šarmantno je rekao da je Amy Sherald imala lakši zadatak jer je imala ljepši motiv. Među najpoznatijim portretima su do sada George Washington Gilberta Stuarta, John Kennedy Elaine de Kooning, Bill Clintona Chucka Closea. Bit će zanimljivo vidjeti tko će portretirati Trumpa i Melanie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:30