Festival Okolo

Još danas možete odigrati videoigricu Vitra Drinkovića na Glavnom kolodvoru. Aktivira se umetanjem karte za vlak

Vitar Drinković

 Press
U virtualnom Glavnom kolodvoru postavlja realistične prikaze svojih umjetničkih radova koji su vezani uz temu svakodnevne egzistencije te odnosa odmora i rada

Ako se u šetnji gradom uputite do zagrebačkog Glavnog kolodvora tamo možete zaigrati videoigru koja vas vodi kroz virtualnu izložbu kipara i multimedijalnog umjetnika Vitra Drinkovića.

Naslovljena "Odmor" igra je smještena unutar 3 D modela instalacije na Glavnom kolodvoru, nastalog procesom fotogrametrije, metode kojom se putem fotografija dobiva 3d sken snimljenog objekta. Pritom su "greške" nastale u procesu skeniranja ostavljene kao sastavni dio rada, stvarajući začudan, ali prepoznatljiv i zanimljiv ambijent. Drinković putem ovog svog rada prelazi granice uobičajenih umjetničkih medija i pritom na inovativan način predstavlja svoje stvaralaštvo. Igrica se aktivira umetanjem karte za vlak u označeni utor s prednje strane instalacije, igranje je ograničeno na 15 minuta, a korisnici se kroz igricu kreću iz prvog lica tipkama na tipkovnici W, A, S, D, dok se za kontrolu pogleda koristi kompjuterski miš. Za interakciju s umjetničkim instalacijama unutar modela kolodvora pritisne se lijeva tipka na mišu. Također, osoba se može slobodno kretati unutar igrice te istraživati kolodvor i njegov okoliš.

Drinković u virtualnom Glavnom kolodvoru postavlja realistične prikaze svojih umjetničkih radova koji su vezani uz temu svakodnevne egzistencije te odnosa odmora i rada. Ukupno je osam umjetničkih instalacija, od kojih su četiri interaktivne. Posjetitelje virtualnog Glavnog kolodvora dočekuje tako na samom pročelju neonski znak s natpisom "Odmor", a u vanjskom prostoru kolodvora postavljen je i 3d sken – autoportret umjetnika koji leži na pločniku uza zid glavnog ulaza kolodvora. Taj je rad inače hommage umjetniku Mladenu Stilinoviću dok je divovska polegnuta motika s Hvara, također nastala 3d skenom, hommage umjetnikovom ocu i kiparu Slavomiru Drinkoviću.

Drinkovićeva instalacija dio je festivala ulične umjetnosti Okolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:13